Papa došao u Mongoliju i izrazio potporu katoličkoj manjini u osjetljivoj regiji

FOTO: FACEBOOK

Papin zrakoplov sletio je u Ulan Bator malo prije 10 sati po lokalnom vremenu, a papu je dočekao postroj mongolske počasne straže u tradicionalnoj plavoj, crvenoj i žutoj odjeći.

HINA | 1. RUJNA 2023. | 08:03

Papa Franjo stigao je u petak u Mongoliju, u prvi papinski posjet toj golemoj dominantno budističkoj azijskoj zemlji sa samo 1450 katolika, za koju se Vatikan nada da može djelovati kao posrednik u poboljšanju teških odnosa s Kinom.

Papin zrakoplov sletio je u Ulan Bator malo prije 10 sati po lokalnom vremenu, a papu je dočekao postroj mongolske počasne straže u tradicionalnoj plavoj, crvenoj i žutoj odjeći.

Njegov posjet ovoj većinski budističkoj zemlji gesta je podrške maloj zajednici katolika koja broji oko 1400 vjernika na više od tri milijuna stanovnika.


Ovo je i drugo papino putovanje u tu regiju u godinu dana, nakon onog u rujnu 2022. u Kazahstan, što se također smatralo strateškim posjetom u geopolitičkom kontekstu.

Ovo je jasno nastojanje Svete Stolice da se brine za središnju Aziju, a ne da je prepusti Rusiji ili Kini, analizirao je za AFP Michel Chambon, stručnjak za katolike u Aziji.

Ovo papino putovanje, 43. u desetljeću u kojemu je na čelu Katoličke crkve, ključno je i za odnose Vatikana s Pekingom i Moskvom, gdje papa Franjo još nije pozvan.

Nakon dana odmora, Papin raspored u Mongoliji uključivat će ceremoniju dobrodošlice, sastanke s predsjednikom Ukhnaom Khurelsukhom i premijerom Luvsannamsraijem Oyun-Erdeneom, kao i prvo obraćanje vlastima, diplomatima i članovima civilnog društva.

Sastat će se s katoličkom zajednicom - koja ima samo 25 svećenika i 33 časne sestre, uključujući samo dvije Mongolke - u subotu u katedrali svetih Petra i Pavla, čija kružna lađa podsjeća na tradicionalni šator mongolskih nomada.

Papa isusovac obratit će se u nedjelju na međureligijskom susretu, kojemu bi trebao prisustvovati rektor Ruske pravoslavne crkve Ulan Batora s izaslanstvom, a potom će predvoditi misu u nedavno izgrađenoj hokejaškoj dvorani.

Očekuje se da će misi prisustvovati hodočasnici iz susjednih zemalja, priopćio je Vatikan, navodeći hodočasnike iz Rusije, Kine, Južne Koreje, Tajlanda, Vijetnama, Kazahstana, Kirgistana i Azerbajdžana.

Mongoliju se smatra potencijalno korisnom za odnose između Vatikana i Pekinga, s kojim je Sveta Stolica prošle godine obnovila sporazum o pitanju imenovanja biskupa.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.