Ovaj grad zabilježio je prvi pad u posljednjih 20 godina

Početkom prosinca, ukidanje strogih ograničenja na koronavirus širom zemlje izazvalo je val infekcija

FENA | 21. OŽUJKA 2023. | 12:50

Stopa smrtnosti u glavnom gradu Kine Pekingu premašila je stopu nataliteta u 2022. godini, pokazali su službeni podaci u utorak, što predstavlja negativan prirodni prirast prvi put od 2003. godine.

Stopa smrtnosti u gradu od 21,84 milijuna stanovnika, jednom od najnaseljenijih urbanih centara u zemlji, porasla je na 5,72 umrla na 1.000 stanovnika, dok je stopa nataliteta pala na 5,67 rođenih na 1.000 stanovnika, pokazala je službena statistika koju je objavila vlada u Pekingu.

Pad stanovništva u Pekingu bio je u skladu s nacionalnim trendovima, pri čemu je broj stanovnika Kine pao prošle godine prvi put u šest desetljeća, pod teretom rasta troškova života, posebno u velikim gradovima poput Pekinga, slabim ekonomskim rastom i promjenom stava prema podizanju obitelji.


Početkom prosinca, ukidanje strogih ograničenja na koronavirus širom zemlje izazvalo je val infekcija i uzrokovalo nepoznat broj smrtnih slučajeva.

To je bilo prvo smanjenje prirodnog prirasta stanovništva Pekinga od 2003. godine, s prirodnim prirastom stanovništva od minus 0,05 na 1.000 stanovnika prošle godine.

Podaci su zasnovani na uzorku ankete koja je počela 1. studenog, prema fusnoti u priopćenju, u kojoj nije precizirano koliko je dugo istraživanje trajalo.

Stopa nataliteta u Kini prošle godine iznosila je 6,77 rođenih na 1.000 ljudi, što je najniže u povijesti, dok je stopa smrtnosti u zemlji, najveća od 1974. godine, iznosila 7,37 umrlih na 1.000 ljudi.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.