Fine su to brojke: Ovaj festival u BiH je posjetilo više od 30 000 ljudi, a najviše ih je iz Srbije i Hrvatske

FOTO: KLIX.BA

Video instalacija 'Zvjezdana vrata' rumunjskog umjetnika Ignata Radua, najatraktivnija je postavka na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetla Sarajevo.

BILD.BA | 5. VELJAČE 2024. | 09:58
IZVOR: FENA

Festival svjetla Sarajevo tijekom protekla dva mjeseca trajanja u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH posjetilo je više od 30.000 ljudi, potvrdili su Feni iz ovog Festivala.

- Festival traje sve do 1. ožujka i nadamo se kako ćemo do tada dostići brojku od 50.000 posjetitelja. To bi, zaista, bio impozantan rezultat i pozicionirao bi Festival svjetla Sarajevo kao jednu od najposjećenijih atrakcija u Sarajevu, posebno u zimskom periodu - kazao je Feni glasnogovornik Festivala svjetla Sarajevo Adnan Čomor.

Čomor je istaknuo da najviše posjetitelja na Festivalu svjetla ima četvrtkom, kada se pored postavke Festivala u vrijeme njegovog trajanja, a u sklopu akcije "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", mogu obići i zbirke Zemaljskog muzeja BiH.


- Te zbirke će od 1. veljače biti obogaćene sa stalnom postavkom "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", kao i izložbom "EX-SITU - Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu Bosne i Hercegovine", što će zasigurno doprinijeti atraktivnosti posjete Zemaljskog muzeja BiH, ali i Festivala svjetla Sarajevo četvrtkom - kazao je Čomor.

Govoreći o tome što se posjetiteljima najviše sviđa, on je istaknuo da su generalno posjetitelji oduševljeni postavkom Festivala.

- Njihovi komentari na izlasku iz Muzeja govore kako smo uspjeli kreirati posebno iskustvo, priču koja ima svoj početak i kraj i koja je zanimljiva i inspirativna - kazao je Čomor.

Ipak, kako je naglasio, po reakcijama posjetitelja i vremenu njihova zadržavanja na tom mjestu, sigurno je kako je video instalacija "Zvjezdana vrata" rumunjskog umjetnika Ignata Radua, najatraktivnija postavka na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetla Sarajevo.

- Dakako, tu je i postavka francuske umjetničke grupe "Tilt", koja se fantastično uklopila u prostor oko stećaka u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, ali i instalacija "Bosanski ćilim", koja je nastala u suradnji sa stručnjacima Zemaljskog muzeja - kazao je Čomor.

Prema njegovim riječima, primjetno je kako tijekom zime Sarajevo najviše posjećuju turisti iz Srbije i Hrvatske, pa je upravo posjetitelja iz tih zemalja do sada bilo najviše i na Festivalu svjetla Sarajevo.

- Tijekom veljače su školski raspusti u Sloveniji, ali i kraći odmori u Srbiji i Hrvatskoj, pa očekujemo da će se trend dolazaka turista nastaviti i tijekom mjeseca koji je pred nama - kazao je Čomor.

Napomenuo je kako su do sada najvećim dijelom bile u pitanju individualne posjete Festivalu.

- S tim što moramo naglasiti kako su posebno popularne naše porodične ulaznice, koje vrijede za do pet osoba i zaista nam je drago što smo uspjeli postići da Zemaljski muzej BiH i Festival svjetla Sarajevo budu mjesta za izlazak cijele obitelji. Posebno zadovoljstvo je činjenica da Zemaljski muzej BiH kroz ovaj događaj dobiva novu publiku, kao i da je Festival svjetla Sarajevo na određeni način bacio svjetla na značaj koji ova najvažnija kulturno-naučna institucija ima. Zimski raspust je završen i nadamo se kako ćemo tijekom veljače imati i više grupnih dolazaka osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, ali i ostatka Bosne i Hercegovine - kazao je Feni Čomor.

Predivni Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tijekom zime postao je magično mjesto puno svjetla i nezaobilazna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva svih generacija.

​Festival svjetla Sarajevo donio je atraktivne svjetlosne postavke inspirisane ambijentom Botaničkog vrta te prirodnog i kulturno-historijskog blaga koje se čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Nastao po uzoru na lightscaping iskustva u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH jedinstven je događaj na ovim prostorima.

Osmišljen je kao svjetlosni park u u kojem će posjetitelji doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.​

Prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH održava se od 25. studenog 2023. (Dan državnosti BiH) do 1. ožujka 2024. (Dan nezavisnosti BiH).

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.