Orban opet kontra EU: Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini, oni žele mir

Ministri vanjskih poslova EU odobrili su akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata

BILD.BA | 20. OŽUJKA 2023. | 17:38
IZVOR: HINA

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je u ponedjeljak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.

U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.


"Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir", rekao je Szijjarto na konferenciji za medije.

"Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele'', nastavio je mađarski ministar.

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što iznosi otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi.

Ministar je rekao da Mađarska neće sudjelovati u nabavci streljiva niti u njegovoj isporuci Ukrajini.

Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče "atmosferu rata" i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom da popuste.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.