Orban opet kontra EU: Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini, oni žele mir

Ministri vanjskih poslova EU odobrili su akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata

BILD.BA | 20. OŽUJKA 2023. | 17:38
IZVOR: HINA

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je u ponedjeljak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.

U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.


"Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir", rekao je Szijjarto na konferenciji za medije.

"Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele'', nastavio je mađarski ministar.

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što iznosi otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi.

Ministar je rekao da Mađarska neće sudjelovati u nabavci streljiva niti u njegovoj isporuci Ukrajini.

Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče "atmosferu rata" i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom da popuste.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.