Opak popis! Na listi najtraženijih europskih bjegunaca su se našli i Hrvati Davor i Tomislav

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH+ IN COLLABORATION WITH GETTY IMAGES

ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pregledaju slike ovih bjegunaca

BILD.BA | 17. STUDENOG 2023. | 13:16

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) uz potporu Europola pokreće kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023. godine. Popis kriminalaca je upravo ažuriran te je cilj ovogodišnje kampanje povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških kaznenih djela, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U okviru ovogodišnje kampanje objavljen je novi popis traženih kriminalaca. Ove godine objavljeno je više od pedeset profila bjegunaca povezanih s teškim kriminalom. Neka od kaznenih djela koja su počinili bjegunci s ovogodišnjeg popisa uključuju, među ostalim, ubojstvo, trgovanje ljudima, oružanu pljačku i kibernetički kriminal.

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i dvojica iz Hrvatske: Čizmok Davor, 43-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga radi dva kaznena djela Teškog ubojstva, te Drmić Tomislav, 30-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga radi kaznenih djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.


Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle izjavila je: "Suradnja EU zemalja i suradnja s građanima Europske unije ključna je u pokušaju pronalaska traženih bjegunaca. Ti kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i opetovano pokušavaju izbjeći tijela za provedbu zakona. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da pregledate naš popis najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovom pronalasku. Budite naš novi junak".

ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pregledaju slike ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih. Tema ovogodišnje kampanje je omogućiti građanima da se uključe u priču te da i sami postanu superheroji. Ove godine kampanja će biti predstavljena na nizozemskom Heroes Comic Conu u Utrechtu u subotu, 18. studenog. Sve što trebate je posjetiti mrežnu stranicu najtraženijih bjegunaca u EU-u, držati oči širom otvorene i poslati anonimnu dojavu putem mrežne stranice.

"Anonimnu dojavu koju pošaljete putem mrežne stranice zaprimit će ENFAST zajednica. ENFAST je europska mreža policijskih službenika iz nacionalnih timova za traženje bjegunaca koji su dostupni 24 sata na dan, 7 dana tjedno, i koji mogu odmah djelovati kako bi locirali i uhitili bjegunce kada je to potrebno. Članovi ENFAST-a su svi specijalizirani za lociranje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te su za njima raspisani europski uhidbeni nalozi", navodi se u priopćenju.

Popis najtraženijih bjegunaca u EU-u je do sada rezultirao velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU-u pokrenula je ENFAST zajednica u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola.

Od tada je objavljeno 408 profila bjegunaca na mrežnoj stranici, uhićeno 146 bjegunaca, 50 uhićenja bilo izravna posljedica objave profila bjegunaca na mrežnoj stranici, 21 slučaj uspješno riješen od pokretanja prošlogodišnje kampanje u rujnu 2022. godine, navode iz MUP-a.

Ovogodišnja kampanja će se također objaviti na raznim društvenim mrežama te će pozivati na djelovanje na svim EU jezicima kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.

Cilj ENFAST-a je povećanje sigurnosti unutar EU-a uspješnim pronalaženjem i uhićenjem međunarodno traženih kriminalaca koji su počinili teška kaznena djela. Promjenjiva priroda prekograničnog kriminala potakla je nacionalne policije u državama članicama EU-a da udruže svoje snage i iskoriste svoja stručna znanja kako bi opasnim kriminalcima onemogućili bijeg i izbjegavanje kazne.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.