Oglasila se majka dječaka koji je u vrtiću zamalo ostao bez prsta: 'Dijete mi je reklo da ga teta tuče'

FOTO: PIXABAY

Iz prozvanog vrtića tvrde da su sve napravili po pravilima, a sigurnost djece im je uvijek na prvom mjestu.

BILD.BA | 24. SVIBNJA 2024. | 18:06

Mateja Furić otkrila je detalje stravičnog događaja u kojem je njezin sin gotovo ostao bez prsta te je odlučila pobliže objasniti što se točno dogodilo 5. ožujka u vrtiću Didi Cro Kid u Svetoj Nedelji.

Dvogodišnji dječak doživio je tešku traumu u vrtiću te je skoro ostao bez prsta, a obitelj se nakon toga našla u velikim problemima. "Dijete je sjedilo u vrtiću, oko njega su bile tete, vrištao je i tresao se od bolova, a na malom komadiću kože debelom milimetar ili dva visio mu je vrh prstića. Uzela sam ga k sebi i počela sam se tresti", započela je dječakova majka. Iz prozvanog vrtića pak kažu, sve je napravljeno po protokolu, a hitnu pomoć odmah su pozvali.

"Od bolova si je pokušavao otrgnuti prstić koji mu je prerezan", s užasom i tugom u glasu prisjetila se traumatičnog događaja Mateja Furić koju su iz Dječjeg vrtića Didi Cro Kid u Svetoj Nedelji nazvali da dođe po svog sina tog kobnog dana. "Jedna mama došla je po svoje dijete i ulazeći u prostorije vrtića, vratima je prerezala prst mom sinu od dvije i pol godine koji je u tom trenutku bio bez nadzora. Prst mu nije bio saniran jer nije bilo zdravstvenog voditelja u vrtiću, hitna nije pozvana, već sam pozvana ja da ga vozim na 'šivanje jer si je pričepio prstić'", ispričala je Furić i objasnila da je prstić prerezan u korijenu noktića, piše Dnevnik hr.


"Jedna od teta na moje pitanje zašto nije pozvana hitna odgovara 'nije strašno kao što se čini'. Rekla sam da ga ne mogu ja voziti u bolnicu jer će on sebi to otrgnuti, a čak i tako malo kože puno znači za spašavanje prsta", ispričala je Mateja te tvrdi kako je hitna pozvana tek nakon inzistiranja. Zbog težine ozljede i lošeg tretiranja ozljede, dijete je prevezeno u dječju bolnicu u Zagreb nakon čega je dječak operiran te su mu doktori uspjeli spasiti prstić. No, doživio je traumu pa su ga roditelji ispisali iz vrtića.


'Nije strašno kako se čini'

"Mjesec dana prije toga dijete mi je reklo da ga teta tuče po glavi. Uzela sam to s rezervom, misleći da je možda krivo interpretirao", nastavila je majka. Rekla je kako je njezin sin nedugo nakon toga počeo ružno sanjati i vrištati po noći. "Grliti me i vikati 'mamice, čuvaj me, ne daj me, ja sam dobar, nisam zločest'. Vidjela sam tada da to nije izmislio. Dogovorila sam sastanak sa stručnom službom vrtića, ali do toga nije došlo jer se dan ranije dogodilo ovo što se dogodilo", otkrila Mateja koja je istaknula da njezin sin više nije isto dijete.

Majka je otkrila kako je prije tog događaja u vrtiću bio samostalan. "Nije nosio pelene i sam je spavao u krevetiću", a nakon užasa s odrezanim prstićem stvari su postajale sve gore te ju je sin počeo slijediti na zahod i sjediti pored tuša jer je bio prestrašen. "Dugo je vrištao i plakao kad bi ulazio u automobil bojeći se da ide u vrtić", kazala je a od tada mališan ide kod psihologa te se za njegov oporavak od traume bori cijela obitelj.

"On već tri mjeseca ne spava. Ponovno je počeo piškiti u krevet, vrišti po noći, misli da će ga netko tući, stalno govori da ga nešto boli, a psihologinja je objasnila da je to posljedica traumatskog događaja", ispričala je Mateja Furić te je otkrila kako su u narednim danima dobili tek nekoliko poruka iz vrtića u kojima piše da suosjećaju s njima. No, kaže, majka, nitko se nije ispričao ni pitao kako je dijete. Majka se nakon užasa koji su doživjeli obratila inspekcijskim službama i kaže da nitko nije želio reagirati.

"Svi su rekli da nisu nadležni. Kad je pravobranitelj za djecu tražio očitovanje prosvjetne inspekcije i kad su izašli na uvid, rekli su da nije bilo propusta jer nam je pozvana hitna i jer smo dobili policu za naplatu od osiguranja", kaže i dodaje da je upozorila na niz propusta u radu Dječjeg vrtića Didi Cro Kid - od neispravnih ulaznih vrata do loše higijene, odgajatelja koji fizički kažnjavaju djecu i nedovoljno osoblja.

Jedna teta brine za 20-ak djece i s njima izlazi po stepenicama koje nemaju ni rukohvat", ispričala je Mateja Furić i dodaje da nitko zbog svega nije odgovarao, ni za traumu zbog fizičkog kažnjavanja, kao ni odrezanog prsta dvogodišnjaka. "Ne mogu vjerovati da dijete od dvije i pol godine u ovoj državi nema nikakva prava. Pričamo o natalitetu i gradovima prijateljima djece, a kad se nešto ovako dogodi dijete ostaje bez ikoga, prepušteno samo sebi i roditeljima koji odlučuju mogu li dalje ili će odustati", nastavila je.

Iz prozvanog vrtića tvrde da su sve napravili po pravilima, a sigurnost djece im je uvijek na prvom mjestu. "Dogodio se nesretan slučaj. Mi na to nismo mogli utjecati. Majka drugog djeteta nije dobro provjerila oko sebe i pričepila je djetetu prstić. Mi smo taj čas nazvali hitnu pomoć i dijete je zbrinuto prema svim protokolima. Do sada je kod nas bilo više inspekcija, od sanitarne, prosvjetne do zaštite na radu i nisu ustanovili nikakve propuste, nisu ustanovili odgovornost vrtića", objasnila je ravnateljica vrtića Ida Jakolić i opovrgnula navode majke da hitna nije odmah pozvana.


Zurovac intervenirao

Kako je objasnila, odgajateljice su to učinile i prije nego što je majka došla, odmah nakon saniranja ozljede, a hitnoj je trebalo 20-ak minuta da stigne do vrtića. "Majka je bila u šoku, s odgajateljicama je čekala hitnu pomoć i bila je prisutna cijelo vrijeme dok su odgajateljice bile na liniji s hitnom i navodile ih kako da dođu do vrtića. Dijete je dobilo sirup protiv bolova na preporuku hitne pomoći", kaže Jakolić te je dodala kako je u vrijeme događaja radno vrijeme zdravstvene voditeljice već bilo gotovo te je ona bila na edukaciji u HZJZ-u i zato nije bila u vrtiću.

"Naravno da nam je žao što se to dogodilo. Nemamo povratnu informaciju o djetetu jer roditelji uz taj cijeli slučaj nisu u dobroj volji", zaključila je. Istovremeno s birokratskom bitkom oko odgovornosti vrtića Furić vodi i bitku za oporavak djeteta od šoka. No, pojavio se i novi problem. U njihovu gradu, naime, nema mjesta u drugim dječjim vrtićima. Naravno, u obzir ne dolazi vratiti ga u isti vrtić. "S djetetom sam bila kod nekoliko psihologa. Rekli su da se dijete mora vratiti u vrtić, nipošto u isti, već u onaj u koji mu ide brat jer će mu adaptacija biti izrazito teška", kazala je.

Nestao muškarac u Zagrebu: 'Trebao je doći po kćer u vrtić, ali se nije pojavio'

Rekla je kako mu je Gradski vrtić poznat jer tamo dolazi po brata pa poznaje i tete i prostor i lakše bi se prilagodio", objašnjava Mateja, ali iz vrtića su uporno dobivali odbijenice, unatoč specifičnim i teškim okolnostima u kojima su se zatekli. "I gradonačelnik Dario Zurovec nam je probao pomoći i uputio me što zakonski mogu napraviti. I on i Upravno vijeće su za to da se naše dijete zbrine u vrtić zbog svih okolnosti, a imamo i svu potrebnu dokumentaciju za upis. Stručna služba se opirala upisu i dijete je bilo nezbrinuto tri mjeseca, ali zahvaljujući Gradu i Upravnom vijeću, dijete će se ipak upisati", kaže majka, prenosi Direktno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.