Održan 15. simpozij ‘Stopama pobijenih’: Osvjetljavanje jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

FOTO: FENA/FILIP KOŽUL

Program je započeo sv. misom u 11. 00 sati koju je predvodio fra Andrija Nikić

BILD.BA | 22. LISTOPADA 2023. | 16:40
IZVOR: FENA

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu održan je 15. simpozij pod nazivom "Stopama pobijenih".Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo, rečeno je u najavi simpozija.


"Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945." tema je istraživača i publiciste Igora Vukića koji ističe da stalno iznova treba tražiti i istraživati nove podatke o zločinima i stradanjima kako bi istina izašla na vidjelo.

- Važno je izučavati događaje iz prošlosti, a posebno ove događaje koji su za vrijeme komunizma iskrivljavani i prikazivani u sasvim drugom svjetlu. Sada imamo potpunu slobodu da potvrdimo činjenice onakve kakve su zaista bile – kazao je Vukić.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program je započeo sv. misom u 11. 00 sati koju je predvodio fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu, nakon čega su u samostanskoj dvorani održana brojna predavanja.

Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorio je na temu "Anatomija 'genetskog antifašizma' ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja”, dok je o Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava govorio prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.