Od glumaca, pjevača i supermodela do NASA-e: Svijet se oprašta od Tine Turner

U priopćenju njezina agenta navodi se da će se 'privatni pogreb održati u krugu obitelji i najbližih prijatelja'. 

HINA | 25. SVIBNJA 2023. | 11:05

PjevačicaTina Turner, "kraljica rocka", umrla je "mirno" u srijedu u 84. godini nakon duge bolesti, priopćioje njezin agent.

Američka zvijezda, koja je stekla i švicarsko državljanstvo, umrla je u svom domu blizu Zuericha, dodaje se u priopćenju poslanom AFP-u.

Tijekom karijere koju je počela 1950-ih u Sjedinjenim Državama osvojila je osam Grammyja, američkih glazbenih nagrada.


"Svojom glazbom i neiscrpnom životnom snagom Tina Turner je oduševljavala milijune obožavatelja i nadahnjivala mlađe naraštaje glazbenika", ističe se u priopćenju.

U razgovoru za Guardian u travnju rekla je da se ne boji starosti te da se nada da će ju svi pamtiti kao "kraljicu rocka".

Ta joj se želja ispunila jer se taj nazivpojavljuje u mnogim komentarima u povodu njezine smrti.

Magic Johnson, jedan od najboljih košarkaša u povijesti, rekao je da ga je rastužila vijest o smrti "legendarne kraljice rocka".

"Gledao sam je mnogo puta (na koncertima), njezini su nastupi bili daleko najbolji od svih na kojima sam bio", napisao je u objavi na Twitteru.

Mick Jagger, pjevač Rolling Stonesa, odao je priznanje svojoj "predivnoj prijateljici". Bila je "toliko nadarena" umjetnica, a ujedno "srdačna, zabavna i velikodušna", rekao je. I gitarist sastavaRonnie Wood rekao je da je tužan zbog odlaska "kraljice rocka i soula", "drage prijateljice naše obitelji".

"Riječi poput legendarna, ikona, diva i superzvijezda nerijetko se koriste bez stvarnog razloga, ali na TinuTurner se itekako mogu primijeniti", rekla jeMariahCarey, istaknuvši njezin talent na pozornici i "pionirsku" ulogu.

Druga pjevačkazvijezdaGloria Gaynor,podsjetila je da je Tina "utrla put tolikom broju žena u rock glazbi, crnim i bijelim".

PjevačicaCiararekla je da je "nebo dobilo anđela". "Hvala ti što si nas uvijek nadahnjivala", napisala je na Twitteru.

Vijest je ganulai sam vrh američke države. Bijela kuća je odmah u priopćenju pozdravila "ikonu" oplakujući "golem gubitak".

Oglasila se čak i NASA. "Glazbena legenda Tina Turner blistala je na pozornici i u srcima milijuna" obožavatelja, reklaje američka svemirska agencija.

Mnogi su u svojim izrazima sućuti isticali njezin čvrst značaj i hrabrost u braku s nasilnimIkeom Turnerom.

"Za mene će uvijek biti onakoja je uspjela preživjeti i nadahnuće za mnoge žene", rekla je Mariah Carey.

GlumicaAngela Bassettkoja je glumila pjevačicu u biografskom filmu "Tina" (1993.), upitala se: "Kako reći zbogom ženi koja je svoju bol i rane pretvorila u snagu i iskoristila ih kako bi mijenjala svijet?".

"Hrabrim iznošenjem svoje priče (...) Tina Turner je pokazala svima koji žive u strahu kako treba izgledati lijepa budućnost ispunjena ljubavlju, suosjećanjem i slobodom", dodala je glumica nominirana za Oscara za tu ulogu.

Nakon teškog razdoblja, Tina Turner je doživjela vrhunac karijere u 1980-im, kada je objavila album "Private Dancer".

Menadžer Tine Turner kroz 30 godinaRoger Daviesrekao je u izjavi da je "Tina bila jedinstvena i nevjerojatna sila prirode sa svojom snagom, nevjerojatnom energijom i golemim talentom".

"Od prvog dana kad sam je upoznao 1980., potpuno je vjerovala u sebe kad je malo tko u to vrijeme vjerovao... Jako će mi nedostajati", dodao je.

Počast Tini Turnerodali su i supermodelNaomiCampbell, pjevačiceKelly Rowland, iDebbie Harryiz grupe Blondie.

GlumicaViola Davishvalila je glazbenu divu kao "naš prvi simbol izvrsnosti i neobuzdanog posjedovanja seksualnosti!".

U priopćenju njezina agenta navodi se da će se "privatni pogreb održati u krugu obitelji i najbližih prijatelja".

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.