Obećanje onako ili nešto konkretno? Čović: Jasno je kako će se birati hrvatski član Predsjedništva

Poručio je da, za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva BiH, nemaju više to koristi raditi.

BILD.BA | 10. VELJAČE 2024. | 12:29

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović boraveći jučer u Žepču, osvrnuo se, između ostalog, i na sastanak lidera vladajuće koalicije u četvrtak u Sarajevu.

Čović je naveo da su imali izuzetno kvalitetan sastanak i da su preuzeli obvezu da do kraja sljedećeg tjedna usuglase tri zakona.

“Tu se radi o Izbornom zakonu, Zakonu o sudovima i Zakonu o sukobu interesa. Zakon o sprečavanju pranja novca je dogovoren i s njim ništa više ne radimo. Time bismo ispunili sve obveze trenutno”, kazao je Čović u Zepču.


Dodao je da, što se tiče Izbornog zakona, tu idu s pravnim izmjenama i korekcijama u tri oblasti.

“Vrlo kratke izmjene oko Predsjedništva jedan članak, vrlo kratke izmjene oko SIP-a i detaljne izmjene oko tehničkih problema. Što se tiče Predsjedništva, jedna mala izmjena koja mijenja i stavlja jedan dodatak oko izbora člana Predsjedništva. Kod bošnjačkog i srpskog se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali intsturment odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj tko pobjedi na federalnoj razini, mora pobjediti na području pet županija koje su tamo definirane”, istakao je.

Poručio je da, za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva BiH, nemaju više to koristi raditi.

“Drugim riječima jasno je kako će se birati hrvatski član. Jedan mali dodatak, nikakva politička izmjena. Sve kolege su kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva, pa evo, dati ćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga”, kazao je Čović.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.