Novosel poručio Fuchsu: 'Nikada nikome nije uspjelo podijeliti sindikate, pa neće ni vama ministre'

Predsjednik Preporoda Željko Stipić kaže da ne traže 'ništa što drugi već nemaju' te da se ne mire 's manje od onoga što su oni dobili'.

BILD.BA | 19. VELJAČE 2024. | 13:31
IZVOR: HINA

Sindikat Preporod i tri nastavničke grupe koje su mu dale potporu zatražili su u ponedjeljak ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja od resornog ministra da ih primi na razgovor i "pokaže da mu je obrazovanje važno i da stoji iza njih" te da prestane favorizirati dio sindikata.

"Vjerujem da ćemo cilj da nas se primi ostvariti vrlo brzo. Da nas se tretira kao i druge sindikate", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda Željko Stipić dodavši da ne traže "ništa što drugi već nemaju" te da se ne mire "s manje od onoga što su oni dobili".

Koeficijenti, dodao je, nisu samo ogledalo snage pojedinih sindikata, nego i ministara. "I zato ministar Fuchs ima priliku, eto sad pri kraju ovog mandata, na neki način pokazati da je naš ministar, da stoji iza nas, da smo mu mi važni i da mu je obrazovanje važno", poručio je Stipić.


Istaknuo je da su ministra već različitim kanalima obavještavali o svojim namjerama. Službeni dopis mu nisu poslali, niti će mu, kaže, slati jer su previše puta kucali, a sada je vrijeme da ih pozove.

Dodao je da su spremni svaki dan do kraja tjedna biti ispred Ministarstva. "Ako neko misli da ovi sindikati nemaju varijantu C, neka pričeka petak", istaknuo je čelnik Preporoda koji na spomen štrajka odgovara da ne voli trčati pred rudo.

Stipić je poručio da u nastavku akcije ima mjesta za sve te pozvao i druga dva sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama da im se priključe.

"Ovo je borba za bolju Hrvatsku i svi koji se u tome prepoznaju, koji ne žele da svoj život nastave negdje izvan ove zemlje, koji su odlučili ovdje živjeti, koji su odlučili ovdje stvarati", rekao je.

Izvijestio je da je internetsku peticiju Preporoda i NSZVO-a sa zahtjevom za izmjenu uredbe o koeficijentima za obračun plaća "Potpiši i izbori se" potpisalo više od 22.000 ljudi.

Novosel: Nikada nikome nije uspjelo podijeliti sindikate, pa neće ni vama ministre

Zahtjeve Preporoda i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja podržale su nastavničke grupe Školska zbornica, 45 minuta i Nastavnici organizirano te Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) čiji je predsjednik Mladen Novosel rekao da se taj sindikat sa svim svojim udruženim sindikatima s više od 100.000 članova u petak uključio u prikupljanje potpisa i davanje podrške.

"Što su učitelji, profesori, pa i ostali radnici javnog sustava dobili sa Zakonom o plaćama? Dobili su samo da će ravnatelji, neovisno se radi o školama, bolnicama, imati odriješene ruke za sankcioniranje, imati mogućnost određivati tko će napredovati, a tko neće", kazao je.

Naglasio je da ne žele pokušajem ispravljanja nepravdi dobiti još jednu, još veću nepravdu nego što je dosad bila.

Pozvao je ministra Fuchsa da siđe i porazgovara s okupljenima te pozove i ostale sindikate na razgovor. "Nemojte, molim vas, dijeliti sindikate, nemojte favorizirati jedne sindikate protiv drugih. Nikada nikome to nije uspjelo, pa neće ni vama", poručio je.

Tamara Šoić iz Nastavničke grupe 45 minuta kazala je da je nastavnike teško pokrenuti jer već godinama polako gube vjeru da mogu nešto učiniti bolje, ali kada se pojavi tračak nade nastavnici će jednoglasno ustati bez propitivanja tko je u kojem sindikatu i bez propitivanja tko je uopće član sindikata, a tko nije.

Pozvala je sve da potpišu peticiju, bez obzira na pripadnost sindikatu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.