Novi problemi: Trump je opet na meti istražitelja, evo o čemu se radi

Trump je prvi sadašnji ili bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s optužbama za kazneno djelo

BILD.BA | 8. LIPNJA 2023. | 10:23

Savezni tužitelji obavijestili su bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da je meta istrage o rukovanju povjerljivim materijalima, izvijestio je ABC News u srijedu, dodajući mu nove pravne probleme dok se bori za povratak u Bijelu kuće 2024.

Politico je odvojeno izvijestio da su tužitelji poslali Trumpu pismo u kojem ga obavještavaju da je pod istragom, ali nisu razjasnili predmet te istrage. Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješća.

Ministarstvo pravosuđa obično obavještava ljude kada postanu meta istrage kako bi im dalo priliku da iznesu vlastite dokaze pred velikom porotom. Obavijest ne znači nužno da će Trump biti optužen.


Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, a odvjetnici nisu bili dostupni za komentar.

Trump, favorit u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., opetovano je istrage protiv njega nazvao politički motiviranima.

Savezna velika porota istražuje Trumpovo zadržavanje povjerljivih materijala nakon što je napustio Bijelu kuću 2021.


Druga kaznena istraga bavi se navodnim pokušajima Trumpa i njegovih saveznika da ponište svoj poraz na izborima 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Glasnogovornik posebnog tužitelja Jacka Smitha, koji vodi istragu, odbio je komentirati.

Istražitelji su u kolovozu 2022. zaplijenili otprilike 13.000 dokumenata s Trumpova imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Stotinjak njih je označeno kao tajno, iako je jedan od Trumpovih odvjetnika prethodno rekao da su svi zapisi s oznakom tajnosti vraćeni.

Trump je branio svoje zadržavanje dokumenata, sugerirajući da je skinuo oznaku tajnosti s njih dok je bio predsjednik. Međutim, nije pružio dokaze za to, a njegovi odvjetnici nisu iznijeli taj argument u sudskim podnescima.

Trump je prvi sadašnji ili bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s optužbama za kazneno djelo nakon što se u travnju izjasnio da nije kriv po optužnici koju je podiglo okružno tužiteljstvo Manhattana za krivotvorenje poslovne dokumentacije u vezi s novcem isplaćenim porno zvijezdi u zamjenu za šutnju o aferi prije predsjedničke utrke 2016.

Trump je predao 15 kutija s dokumentima u siječnju 2022., godinu dana nakon odlaska s dužnosti, no savezni su dužnosnici vjerovali da nije vratio sve dokumente.

Ministarstvo pravosuđa izdalo je Trumpu sudski poziv u svibnju 2022. tražeći od njega da vrati sve druge zapise koji nose oznake tajnosti, a najviši dužnosnici otputovali su u Mar-a-Lago kako bi preuzeli materijale.

Trumpovi odvjetnici predali su službenicima FBI-a i ministarstva pravosuđa 38 stranica označenih kao povjerljive i pokazali im skladište u Mar-a-Lagu, ali nisu dopustili agentima da otvore nijednu kutiju.

Jedan od Trumpovih odvjetnika također je potpisao dokument kojim potvrđuje da su svi zapisi s oznakama tajnosti vraćeni vladi - tvrdnja koja se kasnije pokazala lažnom nakon što je FBI pretražio njegov dom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.