Njemačkoj prijeti kolaps: Ogroman štrajk u cjelokupnom prometu najavljen za danas

Ovim štrajkom će biti pogođen cjelokupni međugradski željeznički i gradski promet, kao i većina zračnih luka.

BILD.BA | 27. OŽUJKA 2023. | 09:07

Radnici i osoblje zaposleno u željezničkom, zračnom i pomorskom prometu širom Njemačke danas započinju veliki štrajk kako bi potaknuli povećanje plaća zbog sve veće inflacije, dok se putnici pripremaju za poremećaje u redovima vožnje.

Očekuje se da će radnici u lukama, zračnim lukama, željeznicama, u autobusnom prometu i linijama podzemne željeznice u većem dijelu najveće europske ekonomije poslušati poziv sindikata Verdi i EVG na 24-satni štrajk.

"Radnička borba koja nema utjecaja nije borba", rekao je predsjednik sindikata Verdi Frank Werneke javnoj televiziji Phoenix, navodi France 24.


Priznao je da će ovaj štrajk poremetiti mnoge putnike zbog putovanja na posao i odmor, "ali bolje jedan dan napetosti s mogućnošću postizanja dogovora o plaćama nego tjedni industrijskih akcija".

Štrajkom pogođen cijeli promet

Ovim štrajkom će biti pogođen cjelokupni međugradski željeznički i gradski promet, kao i većina zračnih luka.

Kako bi spriječio nedostatke u opskrbi, ministar prometa Volker Wissing naredio je državama da ukinu ograničenja na dostave u nedjelju, dok je od zračnih luka zatražio da dopuste polijetanje i slijetanje u kasnim noćnim satima "kako bi putnici mogli stići do svojih odredišta".

Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 radnika željezničkog prometa i autobusnih prijevoznika.

Sindikati u Njemačkoj traže veće plaće, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće. Traži se povećanje prihoda od 10,5 posto.

Poslodavci, većinom država i javna poduzeća, zasad su odbijali zahtjeve i nudili povećanje od pet posto uz dvije jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 eura, ove i sljedeće godine.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kolika bi trebala biti minimalna plaća u BiH
Barem 1000 maraka
Oko 1200 maraka
1500 maraka ili više
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.