Nije problem što je Lidija Bradara Hrvatica iz Bosne ili bosanska Hrvatica, naprotiv.

FOTO: FENA
ČITATELJI OCIJENILI
5

Bradarino (ili bilo čije) bosanstvo i hrvatstvo je simpatično. Svi višestruki identiteti su simpatični

IVAN CRNJAC | 20. OŽUJKA 2023. | 20:54

Što se tiče izjave Lidije Bradare u kojoj je koristila narativ koji uglavnom koriste zagovornici građanske države s bošnjačkom dominacijom uvijenom u priču o tome kako smo svi isti, povela se svojevrsna polemika među, što bi Bradara rekla, bosanskohercegovačkim narodom. Malo šale.

Objavljen je tekst na jednom portalu u kojem piše kako je, eto, teško Lidiji Bradari jer je i Hrvatica i Bosanka, a zlonamjerni rigidni desničari u Hercegovini joj to zamjeraju. U tom tekstu se Hercegovina i Hercegovci donekle stavljaju u stereotipe u kakve su ih obično stavljali u Sarajevu i dijelu Zagreba, osobna loša iskustva sa studija od prije desetak godina se primjenjuju na opću normu, a grafit u kojem neki, vjerojatno seksualno frustriran klošar, nabija "Bosanke na kurac" se pripisuje - pa kome drugom - nego navijačima Zrinjskog.

Pokušava se spočitati i to da netko Lidiji Bradari zamjera to što je iz Bosne i da portali koji su Bradaru kritizirali imaju nešto protiv bosanskih Hrvata ili Hrvata iz Bosne - kako kome drago. Na to bi najbolje bilo reći: HAHAHAHAHAHAHAHA.


Problem s Bradarinom izjavom je sljedeći: Govorila je u jednini o bosanskohercegovačkom narodu. Ne postoji bosanskohercegovački narod. Tako govore samo zagovornici građanske države koji BiH vide kao državu u kojoj će dominirati bošnjački narod.

Drugi problem je što je govorila o "Bosancima i Hercegovcima". To ne postoji. Ne postoji "Bosanac i Hercegovac" identitet. Možeš biti Hrvat iz BiH, možeš se nacionalno neizjašnjavati, možeš biti ostali, možeš biti samo Bosanac ili - kao Martina Mlinarević - samo Hercegovac odnosno Hercegovka, ali se iz aviona, da ne kažemo zrakoplova, vidi koje politike koriste te narative.

Bila to Lidija Bradara iz Kiseljaka ili Zdenko Ćosić iz Širokog Brijega - pri korištenju takvih izjava zaslužuju biti prozvani. I to sve skupa nikakve veze nema s tim odakle je tko.

Bradarino (ili bilo čije) bosanstvo i hrvatstvo je simpatično. Svi višestruki identiteti su simpatični. Netko je navijač Barcelone i to mu je važnije od, recimo, činjenice da pripada nekoj drugoj skupini. Netko je katolik i to mu je važnije od toga da je Hrvat. Netko je Hrvat i to mu je važnije od toga da je katolik. Netko konzervativac, liberal, član HDZ-a, ljubitelj glazbe Dubioze koletiv (mada njih i ne shvaćam).. Ima nas svakakvih. Ništa od toga niti je niti smije biti sporno.

Kada si, kao Lidija Bradara, dužnosnica izabrana od stranaka s hrvatskim predznakom, na funkciju na koju samo i isključivo možeš biti izabrana zbog činjenice da pripadaš jednom od tri konstitutivna naroda u BiH, onda je nedopustivo da u javnom prostoru koristiš narativ koji koriste one stranke i oni političari koji su i protiv konstitutvinosti i protiv bh. Hrvata gdje god oni živjeli diljem BiH.

I to nema ama baš nikakve veze s činjenicom da netko može ili ne može biti i Hrvat i Bosanac i kiseljačanin i novotravničanin i mostarac i Hercegovac i pripadnik neke sekte i navijač, bože mi oprosti, Manchester Cityija i član HSP-a BiH, i tako dalje i tako dalje...

Tko god Bradari zamjera činjenicu "da je i Hrvatica i Bosanka" nije normalan. Problem je, međutim, što joj to nitko nije ni zamjerio.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.