Netanyahu: Izrael nema namjeru Palenstincima prepustiti Gazu nakon završetka rata

Netanyahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.

BILD.BA | 19. STUDENOG 2023. | 17:27

Izrael nema namjeru da Gazu prepusti Palestincima kada se rat završi, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer odbijajući američki pritisak da to učini.

Netanyahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.

"Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo?", upitao se i napomenuo da, prema njegovom mišljenju, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas tek treba da osudi masakr 7. listopada, koji je izazvao rat u Gazi, u kojem je Hamas ubio više od 1.200 ljudi i zarobio preko 239 talaca.


"Abbas, 43 dana nakon najgoreg masakra nad Židovima od Holokausta, odbio je to osuditi", rekao je Netanyahu, dodajući da postoje palestinski ministri koji slave taj događaj.

Kaže da Palestinci imaju politiku isplaćivanja mjesečnih stipendija teroristima i njihovim porodicama dodajući da također "obrazuju svoju djecu da mrze Židove".

Podsjetio je da ga je IDF nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine predao taj teritoriji Palestincima, koje je potom Hamas izbacio nasilnim pučem 2007. godine.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.