Nešto se kuha? Kina poslala čak 103 borbena zrakoplova prema Tajvanu u samo 24 sata

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je da je 40 zrakoplova prešlo simboličnu polovicu između kontinentalne Kine i otoka

BILD.BA | 18. RUJNA 2023. | 11:30

Kineska vojska poslala je 103 ratna zrakoplova ka Tajvanu u razdoblju od 24 sata, što je, kako je ministarstvo obrane otoka u ponedeljak priopćilo, dnevni rekord u poslednje vrijeme.

Zrakoplovi su otkriveni između 6 sati ujutro u nedjelju i 6 sati ujutro u ponedjeljak, priopćilo je ministarstvo. Kao što je uobičajeno, vratili su se prije nego što su stigli na Tajvan.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, provodi sve veće vojne vježbe u zraku i vodama oko Tajvana kako su rasle tenzije između dvije zemlje i sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su glavni tajvanski dobavljač oružja i protive se svakom pokušaju da se silom promijeni status Tajvana.


Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je da je 40 zrakoplova prešlo simboličnu polovicu između kontinentalne Kine i otoka. Također je prijavio devet mornaričkih brodova u prethodna 24 sata.

Ministarstvo je kinesku vojnu akciju nazvalo “uznemiravanjem” za koje je upozorilo da bi moglo eskalirati u trenutnoj napetoj atmosferi.

“Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prekinu takvu vrstu destruktivnih vojnih aktivnosti”, navodi se u priopćenju.

Kina je prošlog tjedna poslala flotu brodova uključujući nosač aviona Shandong u vode u blizini Tajvana. Vježbe su uslijedile ubrzo nakon što su SAD i Kanada plovile ratnim brodovima kroz Tajvanski moreuz, vode koje razdvajaju otok od kopna.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.