Neretvanske mandarine koje su imale nedopušteni pesticid u sebi završile na tržištu u BiH: Hrvatske službe se odmah javile

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH

BILD.BA | 28. STUDENOG 2023. | 10:32

Europska agencija za sigurnost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedopušteni pesticid klorpirifos.

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg klorpirifosa, a uzorak je uzet 20. studenoga. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedopušteni pesticid.

Kako javlja Danica, hrvatski su inspektori pesticid otkrili "službenom kontrolom na tržištu". To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača. Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.


Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u našoj zemlji i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.