Nek' malo vidi kako je to: Cvijanović i Bećirović preglasali Željka Komšića, bunio se zbog OS BiH

FOTO: FENA

Kako je Feni potvrđeno iz Ureda Komšića on je bio protiv zbog povećanja plaća dužnosnicima

FENA | 20. OŽUJKA 2023. | 12:39

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu. Za proračun su glasali predsjedateljica i član Predsjedništva Željka Cvijanović i Denis Bećirović dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio protiv.

Kako je Feni potvrđeno iz Ureda Komšića on je bio protiv zbog povećanja plaća dužnosnicima i zbog toga što ovogodišnji proračun nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH.

Naglašeno je da Fiskalni okvir nije predvidio mogućnost izdvajanja tih sredstava koja su neophodna Oružanim snagama BiH. Neizdvajanjem tih sredstava ugroženo je djelovanje Oružanih snaga BiH u idućem razbolju, požalili su se iz Komšićevog ureda.


Vijeće ministara BiH je 15. ožujka jednoglasno utvrdilo proračun u formi nacrta koji je Ministarstvo financija i trezora uputilo Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču tog zakonskog rješenja prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja taj zakon.

Ukupni prihodi, primitci i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je ranije izjavila da proračun predviđa povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za idućih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.