Ne moraju samo mame na porodiljni: Evo koliko hrvata koristi očinski dopust 

ILUSTRACIJA
FOTO: PHOTO BY KELLI MCCLINTOCK ON UNSPLASH

U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1988 očeva.

HINA | 18. OŽUJKA 2023. | 11:16

Od 1. kolovoza prošle godine, kada je uveden, očinski je dopust koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva, 19. ožujka.

U povodu toga Dana, Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, naglašava Ured i podsjeća da je država očevima to i formalno omogućila uvođenjem očinskog dopusta od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života.


Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država.

Ured podsjeća i da je novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskom potporama država povećala maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kuna. U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1988 očeva.

Za aktivniji angažman očeva važna je i proaktivna podrška poslodavaca koja je potvrđena kroz DADFORCE standard koji je povodom Dana očeva, drugi puta za redom dodijeljen tvrtki INA, priopćili su u subotu iz te tvrtke.

U odnosu na nacionalne podatke od četiri posto, INA se može pohvaliti s čak 28 posto očeva koji koriste roditeljski dopust, navode iz INA-e i dodaju kako su jedna od rijetkih kompanija u kojoj i žene i muškarci podjednako izostaju zbog bolesti djeteta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Na čijoj ste strani u trenutnom sukobu na Bliskom istoku?
Izrael
Hamas
Nijedno, jadni ljudi što uzalud ginu
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.