NATO brodovi će uploviti u Split! 

ILUSTRACIJA
FOTO: MIRANDA CIKOTIC/PIXSELL

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta

HINA | 11. OŽUJKA 2023. | 14:45

Skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru, najavljeno je u subotu iz Ministarstva obrane.

Kako se navodi, u sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS "James e Williams" (DDG-95), fregata Grčke RM HS "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "Barbados" (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS "De Zeven Provincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "Fredericton" (F-337).

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).


"Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja", najavili su iz MORH- a.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban će u ponedjeljak primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu, a dogovoren je i sastanak u uredu grada.

Ova skupina NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih.

Primjerice, 2007. prilikom vojne vježbe Noble Midas 07 na poligonima kod Knina i Slunja, te u zrakoplovnim bazama Zemunik i Divulje, sudjelovalo je 29 borbenih zrakoplova, 23 helikoptera, devet zrakoplova i 800 marinaca, a u teritorijalne vode Republike Hrvatske tada je uplovilo više od 40 brodova i šest podmornica.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.