Djeca u županijama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku oštećena u odnosu na svoje vršnjake u BiH

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Budući da je Hrvatska ranije krenula s reformom, napravio se veliki jaz između Hrvatske i BiH, stoga je ministrica izrazila bojazan da se s reformom zakasnilo

DRAGAN MARIĆ | 20. RUJNA 2023. | 09:35

Ministrica obrazovanja iz Hercegbosanske županije Gordana Nakić u svom gostovanju na Radio Livno predstavila je reformske procese u županiji u kojoj je napravljen iskorak na način da se započelo s eksperimentalnom primjenom kurikula u 1. razredima osnovnih škola i 1. razredima gimnazije.

Ono što je posebno zanimljivo istaknuti je da su, po riječima ministrice Nakić, djeca u županijama u kojima se nastava izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku oštećena u odnosu na svoje vršnjake u BiH koji već godinama uče i velika i mala tiskana slova u prvom razredu, te imaju engleski jezik u 1. razredu.
Navela je primjer u Drvaru gdje zajedno sjede dva prijatelja u prvom razredu. Jedan uči hrvatski jezik, a drugi srpski. Učenik koji uči srpski jezik uči i velika i mala tiskana slova, dok učenik koji uči hrvatski jezik uči samo velika tiskana slova, piše portal Bild.ba.

Nije riječ o tome da je učenik hrvatske nacionalnosti na nižem stupnju razvoja, nego je problem u našem školskom sustavu koji nije pratio promjene u društvu.

Da nismo pratili promjene u društvu i da smo zakasnili s reformom pokazala su međunarodna istraživanja na kojima su naša djeca znanjem znatno ispod prosjeka.

Budući da je Hrvatska ranije krenula s reformom, napravio se veliki jaz između Hrvatske i BiH, stoga je ministrica izrazila bojazan da se s reformom zakasnilo i da naša djeca u dogledno vrijeme neće biti konkurentna upisati se na visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj zbog zastarjelog Nastavnog plana i programa i školskog sustava koji je inertan.

Zbog ovakvog propusta naša djeca koja se odsele u neku drugu županiju u BiH imaju probleme jer su radili po zastarjelom NPP-u.

Hercegbosanska županija napravila je iskorak i u radu s darovitom djecom te su u suradnji s Centrom izvrsnosti iz Splita obučeni učitelji i nastavnici za prepoznavanje darovite djece i rad s njima.

Školski centar izvrsnosti započeo je s radom u Osnovnoj školi fra Lovro Karaula u Livnu.

Ministarstvo obrazovanja osigurat će besplatan prijevoz u splitske Centre izvrsnosti za darovite učenike koji su pokazali darovitost iz prirodoslovlja i naprednih tehnologija, sve dok se ne osposobe Centri izvrsnosti u Livnu, navela je, među ostalim, ministrica u razgovoru.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.