Nastavljeni pregovori o Vladi HNŽ-a, situacija bi mogla biti jasnije nakon vikenda

FOTO: BRANKA SOLDO/FENA

U Skupštini HNŽ-a HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog

BILD.BA | 15. RUJNA 2023. | 18:20
IZVOR: FENA

Godinu dana od posljednjih izbora vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) još nije uspostavljena, a pregovori o formiranju nove vlade nastavljeni su danas nakon višemjesečne stanke.

Iako je bio najavljen zajednički sastanak predstavnika županijskih odbora HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH, na kraju su održana dva odvojena sastanka jer u SDP-u BiH smatraju da se nisu stekli uvjeti za sastanak sa SDA.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ Ludvig Letica novinarima je rekao kako su nakon današnjih razgovora sa SDP-om i sa SDA na „tragu dogovora“ te je izrazio uvjerenje da će se tijekom nadolazećeg vikenda stanje iskristalizirati i da će se priča o novoj vladi konačno privesti kraju.


- Cijeli dan održavamo vrlo konstruktivne sastanke s partnerima. Danas je SDP imao konferenciju za novinare, sve što su vam rekli jeste to da smo približili stavove programski i matematički. U županiji imamo situaciju da nam treba dvotrećinska većina. Vjerujem da smo na dobrom tragu i da će se preko vikenda priča konačno finalizirati – rekao je.

Idućih dana jasna situacija

Predsjednik KO SDP-a BiH Ismet Lulić rekao je da su poziv HDZ-a na zajednički sastanak s SDA odbili jer im forma takvog sastanka nije prihvatljiva. Ali, dodao je, da razgovaraju sa svima, između ostaloga i sa SDA.

- Međutim, nemamo apsolutno nikakav dogovor i ne znam kojoj bi svrsi poslužio zajednički sastanak. Što je i kako netko zamislio, ne znam, ali znam kakvi su stavovi SDP-a. Zato smo otkazali učešće na tom sastanku – naveo je Lulić.

On je podvukao da je sastanak s predstavnicima HDZ-a BiH bio konstruktivan jer su prvi put razgovarali s novoizabranim predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Ludvigom Leticom.

- Do sada je bilo nekih neformalnih razgovora s ljudima koji su sudjelovali i prije toga u pregovorima. Međutim, evo prvi put, na neki način, nas dvojica smo otvoreno razgovarali o problemima u našoj županiji, odnosno o neformiranju nove vlade – naveo je Lulić.

Dodao je kako je na današnjem sastanku riječi bilo o programskim ciljevima koji su usuglašavani s prošlim rukovodstvom ŽO HDZ-a BiH, naglasivši da tu nije došlo do velikih promjena.

Izrazio je nadu da će u idućih nekoliko dana situaciju oko toga koje će političke stranke ući u službene pregovore oko sastavljanja nove vlade biti jasnija.

- Mi smo ponovili stav da nemamo luksuz ne razgovarati, a u proteklom razdoblju razgovarali smo sa svima. To je naš stav od početka i toga ćemo se držati. Hoće li bit dogovora s bilo kime, odlučit će organi stranke, pa tako i naš kantonalni odbor – istaknuo je.

Na pitanje novinara kako vidi buduću koaliciju i tko bi u konačnici mogao činiti Vladu HNŽ-a, Lulić je rekao da ne zna tko bi je mogao činiti, ali zna što od početka traže i na čemu rade.

- To je svakako vertikala od državne, federalne do županijske razine, okosnica oko SDP-a, odnosno bloka kojem bi se svakako priključio NiP. U jednom trenutku to je bio DF koji je dobio zabranu od rukovodstva stranke i praktički suspendirali su odluku njihovog kantonalnog odbora. To bi po meni bila najidealnija kombinacija i bio bih najsretniji da se to desilo na takav način. Međutim, sad ne znam šta će se desiti – zaključio je Lulić.

SDA: U ovome trenutku ništa konkretno

Pored sastanka s predstavnicima SDP-a BiH, HDZ BiH danas se sastao i sa izaslanstvom KO SDA HNŽ-a, kojeg je predvodio Edin Mušić. On je novinarima rekao da je proces pregovora ponovno započeo, otkrivši da postoji „vrlo solidan stupanj usuglašenih stvari“.

- Narednih dana proces će biti nastavljen u smislu postizanja jedne programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade. U ovome trenutku nemamo ništa konkretno dok ne objedinimo sve programske definicije onoga što će činiti praktično tu jednu programsku većinu – zaključio je Mušić.

U Skupštini HNŽ-a HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.