Nakon što joj je preminuo suprug i njen život je na kocki: Putin je naredio uhićenje Julije Navaljne

Od smrti njezina supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena.

BILD.BA | 9. SRPNJA 2024. | 19:31

Sud u Moskvi u utorak je naredio da se Julija Navaljna, udovica pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, uhiti u odsustvu na dva mjeseca.

Sud je optužio Navaljnu, koja živi izvan Rusije, za sudjelovanje u "ekstremističkoj" skupini. Odluka znači da će se suočiti s uhićenjem ako se vrati u zemlju. Navaljna (47) je dospjela u središte pozornosti nakon smrti svoga supruga u arktičkoj kaznenoj koloniji u veljači ove godine te je rekla da će se nastaviti boriti za ono što je Navaljni zvao "lijepom Rusijom budućnosti."

U utorak je Navaljna na X-u napisala svojim pristašama da se ne usredotoče na sudski nalog protiv nje, nego na bitku protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Kad budete pisali o ovome, molim vas ne zaboravite napisati najvažniju stvar: Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac", napisala je.
"Njegovo mjesto je u zatvoru, i ne negdje u Haagu, u udobnoj ćeliji s televizorom, nego u Rusiji, u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva do tri metra u kojoj je ubio Alekseja." Kremlj je zanijekao da je naredio ubojstvo Navaljnog.


Od smrti njezina supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena u San Franciscu.

Neprofitna organizacija, Zaklada za ljudska prava sa središtem u SAD-u, imenovala je Navaljnu svojom predsjednicom, a ona je rekla da će iskoristiti svoju novu ulogu da uloži više u borbu koju je njezin suprug vodio protiv Putina.
"Iskoristit ćemo sve što može biti korisno u borbi protiv Putina, kako bismo izborili lijepu Rusiju budućnosti", napisala je Navaljna na X-u.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.