Nakon 50 godina Američka letjelica sletjela na Mjesec, pred njima je težak zadatak

FOTO: AFP

Prema riječima direktora NASA-e Billa Nelsona misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

BILD.BA | 23. VELJAČE 2024. | 08:31
IZVOR: HINA

Šesterokutna letjelica Odysseus,tvrtke Intuitive Machines iz američkog grada Houstona,sletjela je u petak, oko 00:30 sati, na krater Malapert A na Mjesecu i time je postala prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela unazad 50 godina.

Informaciju o uspješnom slijetanju letjelice potvrdio je direktor misije Tim Crain istaknuvši da se radi o povijesnom trenutku koji označava prvo američko slijetanje na Mjesec još od davne 1972. godine.

"Dobro došli na Mjesec", dodao je Crain.


Projekt je, objavio je BBC, dio NASA-inog nastojanja da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

Odysseus je, inače,lansiran 15. veljače na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9.

Prema riječima direktora NASA-eBilla Nelsona misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

"Danas su se prvi put u više od pola stoljeća Sjedinjene Države vratile na Mjesec. Prvi put u povijesti čovječanstva, američka kompanija vodila je putovanje tamo gore", naglasio je Nelson.

U NASA-i se, uz ostalo, nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars.

Odysseus je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Isto tako, mediji su objavili kako je NASA spomenutoj privatnoj tvrtki platila 118 milijuna dolara da na Mjesec preveze njezin novi hardver, što je dio inicijative kojom Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarno gospodarstvo.

Inače, u jednom trenutku misije slijetanje Odysseusa bilo je odgođeno zbog problema s navigacijskim sustavom budući da sustav nije radio ispravno. Letjelica se, međutim, oslonila na eksperimentalnu tehnologiju na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru koji koristi tri lasera za određivanje brzine i visine na kojoj je letjelica.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.