Najstariji čovjek na svijetu kaže da tajna leži u ovom jelu, evo što je u pitanju

FOTO: FB/GUINNESS WORLD RECORDS

Najstarija žena na svijetu je 117-godišnja Maria Branyas Morera iz Španjolske.

BILD.BA | 8. TRAVNJA 2024. | 12:39

Najstariji čovjek na svijetu, 111-godišnji Englez John Alfred Tinniswood, kaže da tajna njegovog dugog života leži u sreći, umjerenosti, ali i jednom jelu koje je jeo svakog petka - fish and chips ili riba s krumpirićima.

Tinniswood je novi nositelj titule najstarijeg muškarca na svijetu prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, a tu je titulu osvojio nakon smrti venezuelskog rekordera Juana Vicentea Péreza, koji je umro u dobi od 114 godina.

Tinniswoodu je prošli tjedan uručen certifikat Guinnessove knjige rekorda u engleskom Southportu, u domu za starije u kojem živi, a u dobi od 111 godina i 222 dana sada je i službeno najstariji muškarac na svijetu. Najstarija žena na svijetu i ujedno najstarija živuća osoba je 117-godišnja Maria Branyas Morera iz Španjolske.


Rođen u Liverpoolu 26. kolovoza 1912. godine, nekoliko mjeseci nakon potonuća Titanica, Tinniswood je proživio dva svjetska rata, a ovaj umirovljeni računovođa rekao je da je umjerenost ključna za zdrav život. Osim toga, nikad nije pušio, rijetko je pio, a nije se pridržavao nikakve posebne dijete, samo je jednom tjedno obavezno jeo ribu s krumpirićima.

"Ako previše pijete, previše jedete ili previše hodate - ako bilo što radite previše, to na kraju neće biti dobro za vas", rekao je Tinniswood za Guinnessovu knjigu rekorda i dodao da se na kraju sve svodi na sreću. "To je čista sreća. Ili živiš dugo ili živiš kratko, i tu ne možeš puno učiniti", rekao je.






Fish and chips jednom tjedno

Najstariji muškarac na svijetu svaki se petak počasti ovim, mnogim Britancima omiljenim jelom, koje se čak smatra britanskim nacionalnim jelom. U Velikoj Britaniji za ovo se jelo najčešće koristi bakalar, no može se pripremiti i s nekom drugom bijelom ribom, poput oslića.

Britanac koji pretrčava cijelu Afriku približava se cilju

Filet ribe zatim se umoči u pivsko tijesto i isprži u ulju te se posluži s prženim krumpirićima i limunom, a u Velikoj Britaniji popularan prilog uz ovo jelo je i grašak.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.