Mostarski vijećnici razmatraju proračun Grada, pogledajte koliki bi trebao biti

FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić dodao je kako se raduje što je sada sve urađeno tako da se kapitalni projekti konačno počnu završavati

FENA | 21. OŽUJKA 2023. | 15:50

Mostarski gradski vijećnici na svojoj današnjoj sjednici razmatraju Proračun Grada Mostara za 2023. godinu, koji je planiran u ukupnom iznosu od oko 130 milijuna, od čega se 40 milijuna odnosi na kapitalne projekte.

Mostarski čelnici najavili su brojne infrastrukturne projekte koji će, kako je naveo gradonačelnik Mario Kordić, promijeniti vizura grada.

Među tim projektima su nastavak izgradnje sportske dvorane i početak gradnje zatvorenog bazena.





Gradonačelnik je istaknuo kako se nada da će do kraja godine biti dovršena konstrukcija dvorane, nakon čega slijede unutarnji radovi. Što se tiče bazena, Kordić je najavio kako bi 1. lipnja trebali početi konkretni radovi na terenu te da bi do kraja godine trebao biti poznat izvođač radova.

Među brojnim projektima za koje je novac osiguran u ovogodišnjem proračunu su, među ostalim, uređenje Ulice braće Fejića, zatim rekonstrukcija Ulice kralja Petra Krešimira IV., uređenje prometnice koja povezuje Mostar s mostarskom južnom obilaznicom, izgradnja školske zgrade u Vojnom, uređenje sjevernog ulaza u Mostar, izgradnja sportske dvorane u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, kao i uređenje dva stadiona mostarskih premijerligaša Zrinjskog i Veleža.

Kordić je upozorio kako bi problem u realizaciji svih tih projekata mogao predstavljati nedostatak radne snage.

- Preda mnom i pred ljudima u gradskoj upravi je veliki posao i zahtjevan period da te projekte implementiramo u ovoj godini. Svjesni ste svi da fali radne snage. Građevinski sektor je pretrpio izvjesne štete što zbog covida, što zbog opće situacije i odlaska ljudi iz naše države. Trebat će nam znanja i mudrosti kako rasporediti projekte kako bi se svi oni našli u nekoj fazi realizacije, a ako bude sreće da ih sve završimo u ovoj godini - istaknuo je.

Gradonačelnik je dodao kako su značajna sredstva planirana za komunalnu potrošnju, kao i za kulturu.

Programom zajedničke komunalne potrošnje ove godine planirano je 16 milijuna mraka, što je tri milijuna više u odnosu na prošlu godinu.

- Uglavnom svi pričaju o razvojnom dijelu proračuna, ali mi nismo zaboravili ni kulturu niti socijalne programe. Proračun je u svim aspektima išao gore, ali ako gledate Odjel društvenih djelatnosti u kojem je predviđen budžet i za kulturu i za socijalu, on je od svih dijelova gradskog proračuna najviše rastao – kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić dodao je kako se raduje što je sada sve urađeno tako da se kapitalni projekti konačno počnu završavati, a ne da se vuku godinama bez kraja.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i izmjene i dopune regulacijskih planova za naselje Rodoč, Poslovnu zonu „Gajevi“, Industrijska zonu „Bišće polje“ te potez od Ulice kneza Branimira i kralja Petra Krešimira IV. do Partizanskog groblja.

- Skoro na svakoj sjednici imamo usvajanje regulacijskih planova ili izradu novih regulacijskih planova kako bi otvorili mogućnost ulaganja u Mostaru. Prioritet nam je stvoriti uvjete da investitori ulažu i nadama se da ćemo 2023. i 2024. maksimalno iskoristiti za dovođenje investicija u Mostar - dodao je Marić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.