Mostar: Uz virtuoza na harmonici Marka Plavčića publika uživala u djelima klasične glazbe

Na koncertu, kojega je organizirala HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, publika je imala priliku istinski uživati u djelima klasične glazbe

BILD.BA | 9. SVIBNJA 2023. | 09:42

Virtuoz na harmonici Marko Plavčić, član HKD Napredak podružnica Vitez održao je u ponedjeljak navečer prvi solistički koncert u povodu Svjetskog dana harmonike u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na koncertu, kojega je organizirala HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, publika je imala priliku istinski uživati u djelima klasične glazbe: A. Piazzola: Ave Maria, D. Scarlatti: Sonata E dur, K. 380, J. S. Bach: Preludijum i fuga b mol, W. A. Mozart: Sonata No. 13 B dur, Allegro, V. Zubitsky: Slovenska sonata (prvi stav) i B. Dowlash: Postscriptum.


Izbor skladbi je bio vrlo zanimljiv, a njihovo izvođenje vrlo melodično, puno ritma i brzine, u kojem harmonika, povremeno i prema potrebi skladbe, pretvara u višenamjensko glazbalo.

Sjajnim nastupom Marko je oraspoložio sve slušatelje u Galeriji kraljice Katarine Kosača i ponudio im novi pogled na glazbeni instrument harmoniku, kojeg najčešće vežemo, uz neku drugu vrstu glazbe, a oduševljena publika ga je nagradila dugotrajnim pljeskom.


Pred početak koncerta, sve nazočne posjetitelje, i vrsnog harmonikaša pozdravio je Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar. Zahvalio je posjetiteljima na dolasku i Marku što je odabrao Mostar da zajedno obilježe Svjetski dan harmonike, za kojeg je Odlukom UNESCO-a proglašen 6. svibnja 2009., kada je obilježeno i 180. godišnjica rođenja ovog instrumenta.


– Svjetski dan harmonike se obilježava u mnogim zemljama širom svijeta i predstavlja jedinstvenu globalnu priliku za promociju javne svijesti o harmonici kao instrumentu bez granica, koji se proteže kroz sve kulture i sve glazbene žanrove. Pravila svjetske organizacije dozvoljavaju da se koncert povodom Svjetskog dana harmonike može održati nekoliko dana prije i poslije 6. svibnja. HKD Napredak Glavna podružnica Mostar je stoga tim povodom odlučila obilježiti taj dan nastupom jednog vrsnog mladog umjetnika Marka Plavčića– kazao je predsjednik Landeka, dodavši kako će se nastaviti suradnja s napretkovim podružnicama na razmjeni kulturnih sadržaja koje organiziraju brojne napretkove podružnice u BiH i Hrvatskoj.

Marko Plavčić, rođen je 9. srpnja 1999. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca, smjer harmonika, završio je u rodnom gradu Vitezu u klasi nastavnice Gordane Kačar. Završio je Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca u Novom Travniku u klasi profesora Emira Smajiša, instrumentalni odsjek – smjer harmonika. Nakon uspješno završene srednje škole upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vokalno instrumentalni odsjek, smjer harmonika, u klasi magistre Danijele Gazdić, red. prof. Prvi ciklus studija završio je 9. srpnja 2021. god., s najvišom ocjenom 10,0 te dobio zvanje diplomirani muzički umjetnik – akordeonista. Drugi ciklus završio je 6. srpnja 2022. god., s prosječnom ocjenom 10,0 i dobio zvanje master harmonike.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.