Mostar ukinuo ustaška imena ulica, što čekaju ustaše i četnici u Sarajevu i Banja Luci?

MARIO KORDIĆ, BENJAMINA KARIĆ I DRAŠKO STANIVUKOVIĆ

Tim činom također napravljen je još jedan važan iskorak u Mostaru

BILD.BA | 11. SVIBNJA 2023. | 22:24

Mostar je ovih dana konačno nakon Odluke Gradskog vijeća od prošle godine uklonio imena ulica koja su nosila imena po ustaškim dužnosnicima i časnicima. Ovim je završena epizoda nametanja stigme Mostaru kao grada koji ima ulice po osobama iz Drugog svjetskog rata koji su bili na fašističkoj strani koja je doživjela poraz i koja je osuđena za svoja zla djela.

Tim činom također napravljen je još jedan važan iskorak u Mostaru, a Grad na Neretvi, koji je gotovo dva desetljeća bio grad slučaj, ali je zadnje dvije godine postao je grad primjer za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

A kako ovaj čin ima važnosti i odjeka izvan granica Mostara i BiH i da govori o kredibilnosti politike koju vodi Grad Mostar govore čestitke i odobravanje ove odluke od strane Židovske općine Mostar, kao i brojnih međunarodnih dužnosnika, uključujući predstavnike EU-a i SAD-a.


Tako je Mostar, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, pokazao kako može biti pozitivan primjer i uzor drugima u BiH kada je u pitanju odnos prema prošlosti.

Simbolično je to učinjeno na sam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, a Mostar je ovime poslao i jasnu poruku drugim gradovima i lokalnim zajednicama u BiH koje i dalje imaju u nazivima ulica imena spornih osoba.

OVDJE pročitajte opširnije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.