Mostar: Slavljena prva sveta misa u obnovljenoj Franjevačkoj crkvi, pogledajte fotografije

Posveta Franjevačke crkve bit će u srijedu, 28. lipnja, na uočnicu Svetkovine svetih Petra i Pavla

BILD.BA | 4. LIPNJA 2023. | 14:18

Svetom misom zahvalnicom za sve dobročinitelje otvorena je potpuno obnovljena unutrašnjost Franjevačke crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru, pišu Goranci online.

Na misi u 18 sati, fra Svetozar Kraljević se prisjetio svih dobročinitelja koji su dali svoj prilog za obnovu potpuno porušene u Domovinskom ratu Franjevačke crkve.

Tom prilikom zahvalio se blagopokojnom fra Ivanu Ševi i svim pokojnim fratrima koji su djelovali u samostanu.

U ožujku 2021. godine završena je apsida u čijem središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Šoela, Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Radovima od sredine svibnja do početka lipnja 2023. dovršeni su preostali mozaici.


U mozaiku od 80 cm, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od svetog Bazilija, preko svetog Grgura i svetog Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji su u mozaiku vinove loze. Ispod mozaika postavljen je Križni put rađen u bronci.

Podsjetimo, lijepu i poviješću bremenitu staru crkvu uništila je mržnja srpskih postrojbi, koje su je granatama zapalile u Domovinskome ratu (u noći 9. svibnja 1992.): od crkve su ostali samo nagorjeli zidovi i kip Djevice Marije.


Uskoro je međutim na mjestu stare crkve podignuta nova, monumenatalna i jedna je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi, s najvišim zvonikom na našim prostorima (107m).

Unutrašnjost Franjevačke crkve ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost.


Posveta Franjevačke crkve bit će u srijedu, 28. lipnja, na uočnicu Svetkovine svetih Petra i Pavla.


(Foto: Goranci.online)


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.