Mnogo Hrvata ima problema s visokim tlakom, to je opasnije nego što izgleda

ILUSTRACIJA
FOTO: PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg

HINA | 20. OŽUJKA 2023. | 14:21

Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju "Lov na Tihog ubojicu", čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka, kao i mogućnostima njegove prevencije, izvijestila je liga.

Povišeni krvni tlak poznat je i kao "svjetski ubojica broj jedan" jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Iako je broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj visok, mnogi građani ne znaju da boluju s obzirom na to da ona nema simptome. Prije 15 godina broj oboljelih iznosio je 37 posto, a danas je oko 45 posto.

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg. Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci kako bi podigla svijest o visokom krvnom tlaku.


Pregledano 530 građana

U akciji je pregledano 530 građana te im je izmjerena vrijednost krvnog tlaka.

Cilj akcije je povećanje svijesti o potrebi kontrole te su u akciji u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku - kao što je tjelesna masa, opseg struka, šećer i kolesterol u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti. Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Ističu i da velik broj mladih, od 25-35 godina, ima dijagnozu šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

"'Lov na Tihog ubojicu' je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnoga tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova", izjavio je predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković.

Prema najnovijim podacima, zabilježen je porast osoba koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom, a hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih. Na hipertenziju velik utjecaj imaju i moderan način života, prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti.

"Projektom 'Lov na tihog ubojicu' želimo kontinuirano podizati svijest o hipertenziji, koliko je opasna ako se na vrijeme ne otkrije, ali i kako na nju ipak možemo utjecati pozitivnim promjenama u životu", dodaje.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.