Mnogo Hrvata ima problema s visokim tlakom, to je opasnije nego što izgleda

ILUSTRACIJA
FOTO: PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg

HINA | 20. OŽUJKA 2023. | 14:21

Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju "Lov na Tihog ubojicu", čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka, kao i mogućnostima njegove prevencije, izvijestila je liga.

Povišeni krvni tlak poznat je i kao "svjetski ubojica broj jedan" jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Iako je broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj visok, mnogi građani ne znaju da boluju s obzirom na to da ona nema simptome. Prije 15 godina broj oboljelih iznosio je 37 posto, a danas je oko 45 posto.

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg. Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci kako bi podigla svijest o visokom krvnom tlaku.


Pregledano 530 građana

U akciji je pregledano 530 građana te im je izmjerena vrijednost krvnog tlaka.

Cilj akcije je povećanje svijesti o potrebi kontrole te su u akciji u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku - kao što je tjelesna masa, opseg struka, šećer i kolesterol u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti. Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Ističu i da velik broj mladih, od 25-35 godina, ima dijagnozu šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

"'Lov na Tihog ubojicu' je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnoga tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova", izjavio je predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković.

Prema najnovijim podacima, zabilježen je porast osoba koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom, a hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih. Na hipertenziju velik utjecaj imaju i moderan način života, prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti.

"Projektom 'Lov na tihog ubojicu' želimo kontinuirano podizati svijest o hipertenziji, koliko je opasna ako se na vrijeme ne otkrije, ali i kako na nju ipak možemo utjecati pozitivnim promjenama u životu", dodaje.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Na čijoj ste strani u trenutnom sukobu na Bliskom istoku?
Izrael
Hamas
Nijedno, jadni ljudi što uzalud ginu
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.