Mladi u Mostaru otkrili što ih muči: ovo su im najveći problemi, realno, ne razlikuju se baš od problema starih

FOTO: FENA/EMANUEL SOČA

Husnić je uputio kritiku i mladima koji, kako je kazao, nisu previše zainteresirani za ove stvari.

FENA | 27. OŽUJKA 2023. | 12:08

U Mostaru je u ponedjeljak održana panel diskusija „Strategija koja pokreće mlade“ na kojoj je pokrenuto pitanje strategije za mlade grada Mostara koja je, kako kažu, neophodan strateški dokument za razvoj, napredak i uređen život mladih.

Organizator ovoga događaja Omladinski kulturni centar (OKC) „Abrašević“ ističu kako je strategija za mlade strateški dokument za čije kreiranje je nužna odluka Gradskog vijeće Mostar.

- Danas ćemo raspraviti zašto je strategija za mlade potrebna Mostaru. Mladi u Mostaru nemaju uređen život, a strategija za mlade je dokument koji svaka općina mora imati po zakonu kako bi se unaprijedio položaj mladih, kako bi se poštovala prava, kako bi imali bolji život i kako bi mladima, zapravo, vratili nadu da ostanu tu – rekao je Amar Husnić iz OKC-a „Abrašević“.


Dodao je kako su mladima potrebni razni sadržaji, od obrazovnog sustava koji je prilagođen potrebama tržištima rada do kulturno-umjetničkih sadržaja.

- Grad Mostar ne daje mladima aktivnosti nego samo podržava aktivnosti koje predlažu drugi. Mi želimo da naš grad daje aktivnosti mladima, da inicijativa ide od gradskih vlasti, a ne od nevladinih organizacija. Evo, i ovo je dokaz da inicijativa za strategiju za mlade nije došla od Gradskog vijeća, već od nevladinih organizacija. Već dogodine su novi izbori i pitanje je zašto tri godine ovo pitanje nije bilo na Gradskom vijeću, zar mladi nisu važni? - poručio je Husnić.

On je podsjetio kako je ranije rađen nacrt strategije koja nije usvojena radi nepostojanja mostarskog Gradskog vijeća, ali danas taj dokument nije relevantan zbog zastarjelosti.

Husnić je uputio kritiku i mladima koji, kako je kazao, nisu previše zainteresirani za ove stvari.

- Pozvali smo mlade, tražili smo način da dođemo do što više mladih i vidjeti ćemo koliko ih ova tema zanima. Teška je istina da su mladi u Mostaru letargični, čitav život se svede na kavu i izlaske i na zadovoljavanje obrazovnih obaveza u srednjoj školi ili na fakultetu – zaključio je.

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić naglasio je kako osim standardnih problema koji tište mlade diljem BiH, u Mostaru mlađe generacije imaju i jedan dodatan problem.

- Po mom mišljenju, u Mostaru je najveći problem ta prisutna podijeljenost, a strategija je prilika da se svi skupa udružimo i postignemo neke strateške ciljeve koje možemo dostići. Generalni problemi mladih, ne samo Mostara već i države, su nezaposlenost i visoke cijene nekretnina. Uvijek je ista stvar u svim sredinama u BiH – kazao je Mehić.

Panel diskusiji nazočili su pojedini vijećnici Gradskog vijeća Mostara, među kojima i vijećnica Adela Gosto.

- Nije opravdanje za neusvajanje strategije, ali svjesni ste da jako dugo nije bilo Gradskog vijeća, to nije vezano samo za pitanje mladih već i za mnoge druge stvari. Ono što je sigurno je da će se ići u smjeru da se izradi strategija za mlade, koji je jako bitan strateški dokument i koji će detektirati probleme naših mladih, osmisliti ciljeve kako to riješiti kroz nekih pet ili sedam godina. Najveći problem mladim osobama predstavlja nezaposlenost i to je glavni razlog zašto oni odlaze, loša je i socijalna i zdravstvena zaštita, a to su samo neki krucijalni problemi koji se trebaju riješiti - zaključila je Gosto.

Današnji panel je realiziran u okviru projekta "Mostar - Prostori koji pokreću".

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.