Mirna predaja vlasti: Nova Vlada Federacije preuzela dužnost od stare

Njezini aktivisti i članovi su za vrijeme održavanja sjednice organizirali prosvjede, napali nekolicinu zastupnika i upućivali im prijetnje.

HINA | 3. SVIBNJA 2023. | 13:09

Novimenovana vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, bez problema je preuzela dužnost nakon što je potkraj prošloga tjedna dobila potporu većine u Zastupničkom domu toga entiteta, unatoč snažnim prosvjedima aktivista i dužnosnika SDA, stranke koja je završila u oporbi.

Premijer Nikšić je nakon pojedinačnih primopredaja po resorima okupio sedamnaesteročlani ministarski tim na zajedničkom sastanku.

U zgradi federalne vlade u Sarajevu nije, međutim, bio donedavni premijer Fadil Novalić, koji je nedavno nepravomoćno osuđen u korupcijskoj aferi vezanoj za nabavku respiratora u vremenu epidemije koronavirusa. Novu vladu Federacije čine ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i probošnjačke i građanske grupacije koju predvodi SDP BiH.


Tijesnom većinom, uz 51 glas u Zastupničkom domu, nova je vlada potkraj prošloga tjedna dobila potporu te je prvi put nakon 21 godine iz vlade izostala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Njezini aktivisti i članovi su za vrijeme održavanja sjednice organizirali prosvjede, napali nekolicinu zastupnika i upućivali im prijetnje.

Vlada je izabrana nakon intervencija visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je deblokirao entitet Federaciju BiH nakon što je predstavnik SDA i bošnjački dopredsjednik entiteta uskraćivao potporu novoj vladi.

Posljednjih osam godina u vladi Federacije BiH su bili isti ministri budući da se HDZ BiH i SDA nisu mogli dogovoriti o imenovanju novoga saziva nakon izbora 2018. godine.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.