Miljenko Jergović izdaje novu knjigu 'Rat' koja prikazuje grad pod opsadom

FOTO: PIXSELL

Ulomci knjige čitaju se kao zasebne priče do samoga kraja koji ih objedinjuje i stvara dojam pozornice na kojoj čitatelj prati više paralelnih radnji, odnosno svaka se priča dovršava tek u cjelini Rata. 

BILD.BA | 23. VELJAČE 2024. | 13:49
IZVOR: HINA

Nova knjiga pisca i novinara Miljenka Jergovića "Rat", u kojoj autor kroz priču urara, medicinske sestre i nevjeste kronološki prikazuje opsadu neimenovanoga grada, uskoro će biti objavljena u nakladi Frakture.

Knjiga, koja u više od sto ulomaka prikazuje grad pod opsadom, nadahnuta je osobama s gradskih ulica, poput urara, medicinske sestre i nevjeste - urar u gradu bez ljudi popravlja satove kako bi održao tijek vremena, medicinska sestra svjedoči čudesnim preobrazbama djece iz sanatorija, anevjesta u kaosu eksplozija traži mladoženju, ističenakladnik.

"Ovo nije knjiga o bilo kojem od brojnih ratova koje smo doživjeli. Ovo uopće nije knjiga o ratu. Ovo je knjiga o gradu pod opsadom i o ljudima pod opsadom. Unutarnjom i vanjskom",kaže se u opisu na mrežnim stranicama Frakture.


Ulomci knjige čitaju se kao zasebne priče do samoga kraja koji ih objedinjuje i stvara dojam pozornicena kojoj čitatelj prati više paralelnih radnji, odnosno svaka se priča dovršava tek u cjelini Rata.

Nakladnik dodaje da "Rat" treba čitati po redu, kronološki "jer se samo tako nađe se izlaz iz rata", odnosno grada pod opsadom,

Ovo je djelo još jedna posveta gradu, iako se ovaj put ne radi o konkretnom, kao u "Trojiciza Kartal", ponovljenomizdanju kultne knjige priča "Sarajevski Marlboro", većbilo kojemuranjenom gradu, poput Buče ili Alepa.

Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu1966. te živi u Zagrebu. Napisao je brojne romane, pripovijetke, zbirke pjesama, kolumne i jednu dramu. Nagrađen je brojnim književnim nagradama, a za "Sarajevski Marlboro" dobio je nagradu Fric najbolju fikcijsku prozu. Bavise novinarstvom, piše o knjigama i o umjetnosti, a djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.