Mile Dodik zalijepio Bećirovića, kaže da je Karadžić puno bolji čovjek od njega

Kritizirao je i Sud BiH jer nije odredio pritvor Atifu Dudakoviću.

BILD.BA | 27. TRAVNJA 2023. | 17:04

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je uz ostalo komentirao i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, da je ono što rade vlasti u RS pozivajući Srbe da napuste Ustavni sud BiH isto ono što je 1992. godine radio ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Karadžić je daleko bolji čovjek nego Bećirović. Što misli da drži predavanje svakome o životu? NSRS je zakonodavni organ RS i ima pravo donositi odluke. Ona bira sudce. Što je problem, Bećirović? Ne zanima me. Pogledajte što je pisao u navodno znanstvenim radovima o Srbima. Tvrdi da su počinili desetine genocida nad muslimanima ovdje. Ne zaslužuje pažnju i nije sigurno taj koji može biti sugovornik u svemu ovdje. On je u Predsjedništvu, tamo je Željka Cvijanović”, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li sudac Knežević ispoštovati odluku NSRS, Dodik je, kako prenosi N1 kazao pitajte njega, ali i napomenuo da ga je NSRS izabrala za sudca Ustavnog suda BiH.


“Ustavni sud koji je pokazao da nije Ustavni već inkvizicijski sud za Srbe ne zaslužuje da budu predstavnici RS. Kada se Ustavni sud vrati u okvir Ustavnog suda, onda će biti predstavnik Srba”, rekao je Dodik.

Kazao je kako je “Ustavni sud BiH taj koji ruši imovinu RS”. “Oni ne žele vidjeti bazične stvari”, rekao je Dodik.

Kritizirao je i Sud BiH jer nije odredio pritvor Atifu Dudakoviću.

“BiH je pokazala nekorektan odnos. BiH nije priznala Kosovo, a onda u svojim aktivnostima su bili suzdržani kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Dodik.

Podržao je izjavu Aleksandra Vučića nakon glasanja u Komitetu o održavanju sjednice na kojoj će se glasati o prijemu Kosova u Vijeće Europe.

“Ne mislim da BiH treba imati teritorijalni integritet, a da teritorijalni integritet Srbije ruši tako što će neki iz Sarajeva smatrati da treba rušiti. Smeta im jaka Srbija pod vodstvom Vučića. Alija Izetbegović je govorio: ‘Ljudi, mi moramo uraditi sve još dok je Srbija slaba, kada Srbija bude jaka nemamo što tražiti’”, kazao je Dodik.

Govoreći o današnjoj sjednici Vijeća ministara na kojoj će biti Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija i Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska”, kazao je kako nema razloga da ovo ne bude usvojeno.

“Sinoć sam razgovarao s Konakovićem, danas sa Krišto. Nema ni jednog razloga da se ta odluka donese. Ja nemam potrebe razmišljati što ću učiniti. ako ne bude, obavijestit ću vas šta namjeravam uraditi”, rekao je Dodik.

Na kraju je komentirao i sinoćnju izjave ministar obrane BiH Zukana Heleza N1 televiziji.

“Ministar obrane ne može djelovati mimo kolegija, nijedna njegova odluka nema snagu. Pozvat ćemo EUFOR da vidimo po čijem nalogu rade. Ako rade po nalogu Heleza, pozvat ćemo Rusiju da zabrani Altheu”, poručio je Dodik.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.