Milanović upozorava građane: 'Moramo ostati hladne i trezvene glave, krize dolaze'

FOTO: PIXSELL

Dodao je kako Hrvatska mora biti lojalna onome na što je pristala svojom voljom, a to su Europska unija i NATO.

BILD.BA | 29. SVIBNJA 2024. | 15:28
IZVOR: HINA

Povodom Dana Grada Čakovca i 30. obljetnice osnutka Čakovca, u srijedu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je predsjednik Republike Zoran Milanović naglasio kako Hrvatska mora izvući maksimum onoga što se nudi iz Europske unije jer dolazi kriza.

Milanović se osvrnuo i na značaj obitelji Zrinski istaknuvši Jurja IV. Zrinskog, djeda Nikole i Petra Zrinskog, za kojega kaže da je dao prevesti i tiskati prvu knjigu na hrvatskom kajkavskom govoru.

Istaknuo je kako su Zrinski bili veliki Europljani koji su govorili i aktivno se služili s više stranih jezika, dok je Juraj IV. bio više protestant nego katolik koji je u vrijeme reformacije, u vrijeme luterana, ostao zabilježen kao nešto što strši i ide protiv struje.


„Ta vrsta pismenosti na nacionalnom jeziku, na narodnom jeziku je tada bila tipična upravo za reformatore i protestante, oni su latinski prezirali. Godinama kasnije njegovi potomci, njegovi unuci ginu za hrvatsku stvarnost", rekao je Milanović.


Osvrnuo se i na pripadnost Hrvatske europskoj obitelji

"Ta priča da smo mi dio europske obitelji, naroda, mi smo to oduvijek. Ništa se tu bitno nije promijenilo. Neke stvari jesu, ima više novaca koji dolaze za europske projekte i bilo bi ih jednako da je bilo tko premijer. Možda bi se prema novcu odnosilo malo ozbiljnije i odgovornije, ali novaca bi bilo isto i projekti bi se realizirali", rekao je Milanović dodavši kako tako neće biti zauvijek.

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Dodao je kako Hrvatska mora biti lojalna onome na što je pristala svojom voljom, a to su Europska unija i NATO.

"Ali ne padati u trans, (....) moramo ostati hladne i trezvene glave. Krize dolaze. Europa i svijet su pred ozbiljnom, velikom krizom i mi u njoj moramo gledati da sačuvamo svoje interese i svoje dobro i svoju dobrobit" poručio je.


Gradonačelnica Čakovca se osvrnula se na mnoge projekte na području grada

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini osvrnula se na mnoge projekte na području grada, ali i istaknula kako je 2023. godina napokon, nakon 2008. godine, pozitivno zatvorena te da je Grad doveden na dobar stupanj likvidnosti.

"Godina završena s plusom i pozitivnim rezultatom govori o tome da se promišljeno vodilo računa o gradskim financijama, što ne znači da su investicije stale. Ako pogledamo godinu unatrag, imamo bezbroj objekata koje možemo navesti da su izvršeni i realizirani", rekla je Cividini pritom se referirajući na nekoliko rekonstruiranih i obnovljenih društvenim domova.

Dodala je kako je odrađen i niz manjih radova i investicija te da se ulaže u odgoj i obrazovanje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako je Čakovec jedan od najrazvijenijih gradova u većem dijelu Hrvatske.

Plenković se pohvalio uplaćenim novcem: Više od 12.000 građana sudjelovalo je u upisu

"Grad koji radi, proizvodi, živi, koji se ravnomjerno razvija i u tome veliku podršku daje i Međimurska županija", rekao je župan istaknuvši kako je Međimurska županija obnovila gotovo sve srednje škole, a u planu je i obnova Gospodarske škole Čakovec, dok se na području grada gradi pet gradskih parkova kako bi mu dali jedan "zeleni štih".

"Podržavamo sve odluke razvoja grada za kojeg osobno smatram, kao župan, da se razvija u jednom vrlo kvalitetnom i ispravnom smjeru bez obzira na sve izazove", poručio je župan Posavec.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade Grada Čakovca, a ove godine nagradu za životno djelo dobili su Đuro Bel te Ivan Pranjić koji je istaknuo kako je svaka nagrada priznanje za veliki trud i vrijeme koje su nesebično poklanjali svojem gradu i županiji.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.