Milanović predsjednički i u sjedištu UN-a: Zagovaramo izbornu reformu i konstitutivnost sva tri naroda u BiH

FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE / ANA MARIJA KATIĆ

Milanović je na samom početku rekao kako svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza.

BILD.BA | 21. RUJNA 2023. | 10:12

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović se obratio danas na glavnoj raspravi 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda pod nazivom „Ponovna izgradnja povjerenja i ponovno pokretanje globalne solidarnosti: ubrzavanje djelovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja prema miru, blagostanju, napretku i održivosti za sve“

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je, obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, poručio kako Hrvatska aktivno podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, te kako nastavlja zagovarati izborne reforme koje bi osigurale legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda, javlja Anadolija. ​​​​​​​

Milanović se obratio danas na glavnoj raspravi 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda pod nazivom „Ponovna izgradnja povjerenja i ponovno pokretanje globalne solidarnosti: ubrzavanje djelovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja prema miru, blagostanju, napretku i održivosti za sve“.


Milanović je na samom početku rekao kako svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza.

“Čvrsto vjerujemo da moramo ojačati multilateralni sustav temeljen na međunarodnom pravu i pobrinuti se da bude učinkovit i pravedan, sposoban izdržati i dati rezultate koji će poslužiti za postizanje naših zajedničkih ciljeva, obveza i bolje budućnosti za ljude i planet. Moramo očuvati ulogu Ujedinjenih naroda kao središta globalne suradnje. Također se nadamo da će se istinski napori uložiti u reformu Vijeća sigurnosti, našeg glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti”, poručio je Milanović, te dodao:

"U 2015. godini usvojili smo Agendu 2030 za održivi razvoj koja se također temelji na konsenzusu oko toga da za preobrazbu našeg svijeta moramo shvatiti kako se „održivi razvoj ne može ostvariti bez mira i sigurnosti; a mir i sigurnost bit će ugroženi bez održivog razvoja.“ U 2023. godini, sredinom provedbe Agende 2030, procjene Globalnog izvješća o napretku održivog razvoja pokazuju da su se dosadašnji napori za postizanjem te sinergije pokazali nedovoljnima."

Naveo je kako je vrijeme za ponovno osnaživanje političkih obaveza za punu i učinkovitu provedbu Agende 2030 i njenih ciljeva održivog razvoja nepovratno istječe. U međuvremenu, potreban poticaj došao je s vizijom glavnog tajnika UN-a ponuđenom u „Našoj zajedničkoj agendi,“ sveobuhvatnim smjernicama u borbi protiv višestrukih kriza.

Naveo je kako se mora povećati financiranje vezano uz razvoj i klimu., prenijela je Anadolija.

"U tom smislu podržavamo napore međunarodnih financijskih institucija da preispitaju svoje strukture i operativne procese, s ciljem reforme, kako bi odgovorile na izazove 21. stoljeća", rekao je Milanović, te nastavio:

"Mir se ne održava sam od sebe. Ulaganje u sprječavanje sukoba daleko je isplativije od ulaganja u rješavanje sukoba i naknadnog oporavka. Zbog toga bi sprječavanje sukoba i održavanje mira trebali biti u središtu okvira Nove agende za mir, usko povezani s obnovljenom predanošću multilateralizmu, globalnoj solidarnosti i povjerenju."

Milanović je rekao kako Agenda za održivi razvoj do 2030. i njeni ciljevi održivog razvoja mogu biti izvrstan alat za prevenciju, donoseći blagostanje i uključenost i ostavljajući sigurnije mjesto za buduće naraštaje.

Milanović je poručio kako Hrvatska i dalje pridaje najveću važnost svom neposrednom susjedstvu u jugoistočnoj Europi.

“Aktivno podržavamo europsku perspektivu našeg bliskog susjeda Bosne i Hercegovine i toplo smo pozdravili nedavnu odluku EU o dodjeli BiH statusa zemlje kandidata za EU. Nastavljamo zagovarati izborne reforme koje bi osigurale legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda, posebice Bošnjaka, Hrvata i Srba, na svim razinama vlasti, što je, po našem mišljenju, neophodno za buduću stabilnost i blagostanje zemlje”, poručio je Milanović.

Dodao je kako su vrlo zabrinuti zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije i željeli bi potaknuti mjere za deeskalaciju napetosti.

“Na sličan način, ove dvije zemlje trebaju se usredotočiti na normalizaciju odnosa i ispuniti svoje obveze te početi provoditi ono što je dogovoreno ove godine u Bruxellesu i Ohridu. Nastavljamo zagovarati univerzalno priznanje Republike Kosovo i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda. U našem je interesu promicati stabilnost i daljnji razvoj ove regije, kao i proces europskih integracija za koji vjerujemo da ostaje ključan za blagostanje naših susjeda u budućnosti i koji će, nadamo se, biti ubrzan u narednim godinama”, zaključio je Milanović, prenosi Anadolija.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.