Milanović ponovno napada: 'Kada postanem premijer bit ću oštar, ali puno pristojniji i sućutniji od Plenkovića'

FOTO: HINA

Upitan je li sudjelovao u formiranju izbornih lista SDP-a i partnera, Milanović je kazao da nije.

BILD.BA | 21. OŽUJKA 2024. | 14:15
IZVOR: HINA

HDZ krši sve moralne norme, odgovorio je predsjednik Republike Zoran Milanović na prozivke HDZ-ovaca da se stavlja iznad zakona kada kaže da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-a te naglasio kako se HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način.

"Jandroković to govori jer valjda mora, što ne znači ništa. HDZ krši sve moralne norme, Plenković je danas u Bruxellesu, vjerujem da daje iskaz europskom tužitelju i dobro je da ima imunitet jer bi ga inače zadržali gore. Mislim da mu je to zadnji put da ide u Bruxelles u ovoj fazi života", poručio je Milanović u četvrtak u Puli komentirajući izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da se predsjednik Republike stavlja iznad zakona kad kaže da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-a.

A što se tiče toga, Milanović je poručio kako je „odlučeno što je odlučeno, njima ćemo se baviti kasnije".


Komentirajući izlazak IDS-a iz lijevo-centrističke koalicije predvođene SDP-om, Milanović je istaknuo kako formalno nisu ni bili dio koalicije, ali da je dobro što su najavili da će podržati njega kao premijera nakon izbora.

„Mi ćemo se opet negdje naći. Kao što sam s (Borisom) Miletićem odlično surađivao i kada je trebalo suzbiti Karamarka 2015. IDS i Miletić su prvi dali ruke pa će valjda dati i sada ako se netko treći u to ne uplete“, rekao je.


Milanović o programu: Neće se krasti i pljačkati

Upitan je li sudjelovao u formiranju izbornih lista SDP-a i partnera, Milanović je kazao da nije.

„Moj utjecaj na SDP, osim moralne snage i autoriteta, na događaje u stranci, njezine politike, izjave je sveden na apsolutnu nulu, totalno ledište. S Grbinom se nisam čuo mjesecima, osim što bi se čuli za blagdane – ako“, rekao je.

U stranci više nije, dodao je, niti će više ikada biti već je tu da okuplja koaliciju za Treću republiku, vladu nacionalnog spasa .

„Neki to ne razumiju, ali razumjet će. HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način i tko god dođe, a doći će kvalitetni ljudi, bit će bolji. Tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja, ja mu se čudim – ili ne razumije ili još gore, ima nekakve interese“, poručio je Milanović i opetovao kako je način na koji je Ivan Turudić postao glavni državni odvjetnik strahovit.

Obećao je da će, kada postane premijer, biti onakav kakav je bio kad je već obnašao tu dužnost – „oštar, ali puno pristojniji, sućutniji od Plenkovića.“

„Sad moram katkad biti grub jer je količina bijesa koja nagomilana u našim ljudima tolika da se katkad preplašim“, dodao je.

HDZ neće formirati Vladu definitivno, naglasio je predsjednik Republike, koji se ne povodi za istraživanjima i anketama o rejtinzima. „To je nebitno, bumo vidjeli, polako, do izbora ima skoro još mjesec dana“, dodao je.

Na pitanje o konkretnom programu koji nudi, Milanović je naglasio da se "neće krasti i pljačkati". Dotaknuo se i Tomislava Karamarka, koji je sudjelovao na nedavnom općem saboru HDZ-a i istaknuo da treba "biti svjestan da dolazi crni HDZ, koji će desničariti, brojati tko je Srbin, što nisu zadnjih godina radili."


O bratu ministra Butkovića: Nije šija nego vrat

Ponovno je govorio o ministru mora, prometa i infrastrukture, HDZ-ovu Olegu Butkoviću, odnosno njegovu bratu i poslovanju s državnim tvrtkama.

„Famozni Olja i njegov brat Sherlock Butković su me naprosto natjerali da nešto kažem o tome, nisam ja Butkovića spominjao prvi, ali vidim da je Plenković na mene nahuškao pileću konjicu. Čovjek koji je krčmar se bavi politikom i onda ja kažem „halo, Bing, kako brat?“, poručio je pojašnjavajući najprije zašto je uopće dan ranije otvorio temu Butkovićeva brata.

Brkić: 'Hrvatima u BiH se ne smije uskratiti pravo sudjelovanja na izborima, ŽZH može proglasiti neradni dan'

Istaknuo je kako je ministar jučer rekao da njegov brat ne radi s državnim firmama, ali da nije rekao, dodao je, kako brat radi s firmama koje rade s državnim firmama kao podizvođač.

„Dakle, nije šija nego vrat. Sad neka sve državne firme, HEP, ceste, sve, daju priopćenje, sad ću ih ja proganjati, da li firma Sherlocka Butkovića radi s njima. A to se i DORH pita. Ne kažem ja da je to pogodovanje, ali je takav savršen sklad interesa. Braco je ministar, a Sherlock skida uniformu, nabavlja kamione i radi kao podizvođač“, kazao je Milanović i poslao poruku „pilećoj konjici“.

„Dabogda se potušili od te prašine“, naglasio je.

Upitan o pregovorima za pristupanje BiH Europskoj uniji, Milanović je istaknuo kako će ti pregovori trajati duže od 500 godina, što je „nepošteno prema tom narodu“.

„Ja bih tražio ono što Plenković više neće imati ni prilike, a nije i neće jer se moraš malo zamjeriti, da se Hrvatima njihovo ugrabljeno pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo vrati. Dosta je farbanja. U Bruxellesu među velikim igračima za to ne postoji nikakav interes, a lider hrvatske države mora reći da je dosta“, rekao je najavivši kako će on odmah staviti pod sankcije neke od ljudi iz SAD-a ukoliko oni ne maknu sankcije na neke od naših ljudi.

Kritizirao je Plenkovića i jer je, naglasio je, Hrvatsku htio približiti ratu u Ukrajini.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.