Milanović kanadskim Hrvatima poručio: Zadatak je napraviti razvijeniju, bogatiju i nekorumpiranu državu u koju će se vratiti vaša djeca ili unuci

FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE / ANA MARIJA KATIĆ

'Ako ćete ostati ovdje sretno vam, a ako ćete doći u Hrvatsku mi ćemo vam se radovati', poručio je

BILD.BA | 17. RUJNA 2023. | 09:33

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu na susretu s kanadskim Hrvatima u Burlingtonu da je zadatak od Hrvatske napraviti razvijeniju, bogatiju i nekorumpiranu državu u koju će se vratiti oni, njihova djeca ili unuci, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

„Drago mi je vidjeti da ste uspješni i da ste ovdje sagradili novi dom. Ali, iskreno priželjkujem da se vaša djeca ili unuci, a možda i neki od vas, vrate u Hrvatsku. Hrvatska država je, uz sve svoje probleme, danas najsređenija od kad je ima. Unatoč i usprkos svim razmiricama i svađama, zemlja se posložila, ušli smo u EU i nakon deset godina članstvo poprima zdrave konture.

Da može bolje, može, može puno bolje. E to je naš zadatak: da od Hrvatske napravimo razvijeniju i bogatiju državu koja će biti nekorumpirana i stroga u poštivanju pravila. A vi ćete najbolje znati gdje vam je mjesto. Hrvatska je uvijek otvorena za vas.


Ako ćete ostati ovdje sretno vam, a ako ćete doći u Hrvatsku mi ćemo vam se radovati”, poručio je predsjednik Milanović Hrvatima u Kanadi s kojima se u subotu družio u Burlingtonu, na svečanom prijemu koji su organizirali Veleposlanstvo RH i Generalni konzulat RH u Mississaugi povodom njegovog radnog posjeta Kanadi

"Lijepo je doći u zemlju koja je hrvatskim ljudima pružila utočište"
Pred oko 200 kanadskih Hrvata iz provincije Ontario, u kojoj živi najveći broj hrvatskih iseljenika, predsjednik Milanović rekao je kako je „lijepo doći u zemlju koja je hrvatskim ljudima pružila utočište onda kada su krenuli u potragu za boljim životom”.

Danas su mnogi od njih uspješni i imaju svoj život u Kanadi, ali „svjesni da su Hrvati i da imaju čvrstu i neraskidivu vezu sa hrvatskom poviješću, običajima i kulturom”, navodi se u priopćenju.

Dio tih običaja koje su zadržali i u Kanadi, na prijemu su i predsjedniku pokazali članovi klape iz Toronta. Da među kanadskim Hrvatima ima puno u poslu uspješnih ljudi, predsjednik Milanović uvjerio se na radnom sastanku s kanadskim gospodarstvenicima hrvatskog porijekla, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik je ranije tijekom dana sudjelovao na sastanku što ga je organizirala Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, a na kojemu je bilo 20-ak poslovnih ljudi iz hrvatske zajednice u Kanadi. Oni su informirali predsjednika o iskustvima investitora koji već posluju u Hrvatskoj, o namjerama ulaganja, ali i o preprekama s kojima se ulagači suočavaju te prijedlozima kako te prepreke ukloniti i iskoristiti interes kanadskih investitora.

Predstavljajući Kanadsko-hrvatsku gospodarsku komoru, jednu od aktivnijih i utjecajnijih hrvatskih udruženja u Kanadi, koje okuplja kanadske poslovne ljude hrvatskog podrijetla te njihove tvrtke i organizacije, gospodarstvenici su istaknuli svoja nastojanja u zbližavanju kanadskih i hrvatskih poslovnih subjekta te razvijanja i produbljivanja gospodarskih, trgovinskih, političkih i kulturnih veza između dvije države.

Pored svakodnevnog poslovanja u smislu pružanja potpore u poslovanju i trgovini između Kanade i Hrvatske, Komora je značajan promotor hrvatskog identiteta u Kanadi, rekli su predsjedniku.

„Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, a Kanadsko-hrvatska gospodarska komora okuplja poduzeća, stručnjake i organizacije sa strateškim odnosima – bilo to gospodarskim, komercijalnim, političkim ili kulturnim - u Kanadi i Hrvatskoj koji imaju puno za ponuditi Lijepoj Našoj.

Upoznali smo Predsjednika s nekoliko njih i s nekim ulagačima hrvatskih korijena koji posluju ili žele poslovati u Hrvatskoj, upoznali smo ga i s njihovim iskustvima. Pitanja koja se ponavljaju već dugi niz godina su: kako se može iskoristiti puni potencijal hrvatskog iseljeništva kao što je to na primjer učinila jedna Irska, i kada će se primijeniti model useljavanje s posebnim fokusom na mlađi, školovani hrvatski naraštaj diljem svijeta. Predsjednik je prihvatio da će razmotriti neka pitanja postavljena tijekom susreta”, rekao je Ivan Grbešić, član upravnog odbora KHGK-a.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.