Mehmedović (SDA) pozvao delegaciju EU da hitno zatraži uspostavljanje registra ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH

Po njegovim riječima, to se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH

BILD.BA | 18. SVIBNJA 2023. | 14:32

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini da odmah zatraži od Vijeća Europe uspostavljanje registra ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razaranjima.

''Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je također pretrpjela agresije – nema'', piše Mehmedović u priopćenju za javnost.

Po njegovim riječima, to se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH.


''Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je također pretrpjela agresije nema. To se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH'', navodi Mehmedović.

Dalje navodi da posebno zabrinjava da Vijeće Europe nejednako tretira čin agresije i napad na suverenitet, što je opet posebno zabrinjavajući signal, prema kojem jedni imaju pravo na agresiju, a drugi ne.

''Taj element čini i registar za Ukrajinu potpuno diskutabilnim. U vezi s ovim pokrenut ću aktivnosti za potpisivanje Peticije Delegaciji EU BiH'', naveo je Mehmedović.

Pozvao se na to što su europski lideri u srijedu pozdravili novi "registar štete" za Ukrajinu koji su nazvali "povijesnim" i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Europe od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.