Malo sramotno i neslavno: Hrvatska firma ima preko 1000 zaposlenih i veliku dobit, a radnicima isplaćuje minimalac 

FOTO: DANICA.HR

Kako je lani zakonski minimalac bio oko 500 eura, jasno je da je upravo to plaća koja je isplaćivana blagajnicama u tom trgovačkom lancu

BILD.BA | 16. SVIBNJA 2023. | 19:46

Od većih trgovačkih lanaca koji posluju na hrvatskom tržištu jedan se već godinama izdvaja po neslavnom rekordu.

Riječ je o slavonskom trgovačkom divu Boso sa sjedištem u Vinkovcima. Ta tvrtka, naime, isplaćuje uvjerljivo najniže plaće u branši i uglavnom slijedi zajamčeni minimalac. Da ne bude zabune, Boso ovog časa zapošljava čak 1050 ljudi, što znači da je riječ o velikom problemu za brojne obitelji u Slavoniji.

Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je Boso lani ostvario 124,7 milijuna eura prihoda, što je rast od 19 posto, uz neto dobit od 3,9 milijuna eura, što je niže nego predlani. Prosječna neto plaća iznosila je 561 euro (oko 4200 kuna), što je iznos zajamčenog minimalca od ove godine.


Kako je lani zakonski minimalac bio oko 500 eura, jasno je da je upravo to plaća koja je isplaćivana blagajnicama u tom trgovačkom lancu, a da su nešto veći prosjek ‘nabildale’ plaće rukovoditelja i uprave. Predlani je prosječna plaća kod Bose pak bila 509 eura, piše Danica.

Prosjek u trgovini

Na području Koprivničko-križevačke županije među top 20 najvećih tvrtki po prihodima najnižu prosječnu plaću isplaćuje križevački lanac poljoljekarni Poljocentar. On je lani poslovao s 39 milijuna eura prihoda (rast od 36 posto) te 953.000 eura neto dobiti (rast od 30 posto).

Imaju oko 25 poljoljekarni i 115 zaposlenih, pokazuju podaci Financijske agencije. Prosječna neto plaća lani je iznosila 670 eura (oko 5000 kuna) i viša je za 11 posto nego prethodne godine.

Drugu najnižu plaću među najvećima u županiji isplaćuje križevački trgovački lanac Robin. Oni su prošle godine imali 26 milijuna eura prihoda, što je rast od 18 posto, te 672.000 eura neto dobiti, što je čak 246 posto više nego pretprošle godine.

Kako navodi Financijska agencija, imaju oko 280 zaposlenih koji su lani dobivali prosječnu neto plaću od 734 eura (oko 5500 kuna). Prosječna plaća veća je za čak 26 posto u odnosu na godinu ranije. Robin posluje u 50-ak maloprodajnih dućana.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.