Macron je povukao jako rizičan potez za svoju političku budućnost: Analitičari su otkrili što planira postići

Macronova stranka Renesansa trenutno ima 169 zastupnika u donjem domu parlamenta.

BILD.BA | 10. LIPNJA 2024. | 13:11
IZVOR: HINA

Francuska se u ponedjeljak počela pripremati za izbore nakon što je dan ranije predsjednik Emmanuel Macron raspisao nove izbore poslije poraza njegove stranke na izborima za Europski parlament na kojima je pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macronova neočekivana odluka, smatrana rizičnim potezom za njegovu političku budućnost, mogla bi dovesti krajnju desnicu na vlast nakon godina na marginama te neutralizirati njegovo predsjedništvo tri godine prije kraja mandata.

"Ovo će biti najvažniji parlamentarni izbori za Francusku i Francuze u povijesti Pete republike", rekao je ministar financija Bruno Le Maire za RTL radio. Parlamentarni izbori održat će se 30. lipnja, manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu.


Drugi krug održat će se 7. srpnja. Rezultat je teško predvidjeti, piše Reuters. On će vjerojatno ovisiti o predanosti birača ljevice i desnog centra desnice blokiranju preuzimanja vlasti krajnje desnice.


Macronova stranka sada ima 169 zastupnika

"Parlamentarni izbori održat će se 30. lipnja i 7. srpnja. Vjerujem u sposobnost francuskog naroda da donese najpravedniji izbor za sebe i za buduće generacije. Moja jedina ambicija je biti koristan našoj zemlji koju toliko volim", napisao je Macron u ponedjeljak ujutro na X-u.

Peđa Grbin donio odluku o kojoj priča cijela Hrvatska: 'Više neću biti predsjednik SDP-a'

Analitičari tvrde da je cilj Macronove odluke vratiti inicijativu i primorati Nacionalno okupljanje (RN), stranku Marine Le Pen, da se priprema za izbore ranije nego što je planirala. RN predvođen 28-godišnjim predsjednikom Jordanom Bardellom na europskim izborima u nedjelju osvojio je 32 posto glasova, više od dvostruko od Macronovih 15 posto.

Socijalisti su završili treći, s 14 posto glasova.

Macronova stranka Renesansa trenutno ima 169 zastupnika u donjem domu parlamenta koji ih broji 577. RN ima 88. Ako RN dobije većinu Macron bi i dalje upravljao obranom i vanjskom politikom, no izgubio bi ovlasti da upravlja unutarnjim pitanjima, od ekonomije do sigurnosti. "Ciljamo na pobjedu", rekao je izvor blizak Macronu, dodajući da se predsjednik nada mobilizirati birače koji u nedjelju nisu izašli na izbore.
VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.