Kuba u iščekivanju izbornih rezultata, opozicija upozorava na 'izbornu matematiku'

Ali ono što je zaista zanimljivo je broj Kubanaca koji su odbili izlazak na izbore.

FENA | 27. OŽUJKA 2023. | 13:18

Kubanska vlada uspjela je u nedjelju mobilizirati birače za izbore za Nacionalnu skupštinu, čiji su rezultati bili unaprijed očekivani, dok se bori sa sveprisutnim apstinentskim trendom zemlji koja je i dalje pod komunističkom upravom, prenosi France 24.

Čak osam milijuna birača sa pravom glasa glasalo je za 470 kandidata na glasačkom listiću – 263 žene i 207 muškaraca – koji se bore za 470 mjesta u kongresu.

Ali ono što je zaista zanimljivo je broj Kubanaca koji su odbili izlazak na izbore.


Opozicija je pozvala građane da se suzdrže, a jedan oporbeni profil na Tviteru označio je glasanje kao farsu.

Glasanje nije obavezno, a apstinencija je u stalnom porastu posljednjih godina.

U nedjelju je 23.648 biračkih mjesta u zemlji zatvoreno u 19:00 sati po lokalnom vremenu, sat kasnije nego što su vlasti prvobitno najavile.

Prema posljednjim privremenim podacima koje je objavilo Državno izborno vijeće, do 17:00 sati izlaznost je iznosila 70,33 posto.

To je označilo skroman porast u odnosu na 68,5 posto koliko ih je glasalo na lokalnim izborima u studenom prošle godine, što je najniži odziv od kada je sadašnji izborni sustav na otoku uspostavljen 1976. godine.

Prošlog rujna oko 74 posto Kubanaca sa pravom glasalo je na referendumu o novom obiteljskom zakonu, što je manje u odnosu na odziv od 90 posto na referendumu o novom ustavu 2019. godine.

Komunistička vlada Kube ne dozvoljava oporbu, pa su većina parlamentarnih kandidata članovi Komunističke partije Kube (PCC).

Kandidati i dalje moraju dobiti 50 posto glasova da bi bili izabrani.

Birači su imali dva izbora: mogli su označiti imena bilo kojeg od pojedinačnih kandidata u neograničenom broju ili su mogli odabrati opciju "glas za sve".

"Glasao sam za ujedinjeno glasanje jer, usprkos teškoćama koje ova zemlja ima, nisam mogao zamisliti da budem suzdržan", rekao je za AFP Karlos Diego Herera, 54-godišnji zanatlija koji živi u Havani.

Rekao je da bi suzdržavanje od glasanja bilo kao da "dajem glas za one koji žele da nas slome, za Amerikance".

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.