Kritična situacija u Njemačkoj, mnogi Hrvati bi mogli odlučiti spakirati kofere i vratiti se u domovinu

FOTO: MONDO

Stručnjaci za krizu stanogradnje optužuju rastuće cijene, ali i manjak podrške politike.

BILD.BA | 21. VELJAČE 2024. | 09:56
IZVOR: Dnevno.hr

Njemačka bi se u skoroj budućnosti mogla suočiti s još drastičnijim manjkom stambenog prostora nego što je to trenutno slučaj, proizlazi iz studije instituta Ifo iz Muenchena, predstavljene u utorak. Prema prognozi mreže Euroconstruct, koja djeluje u sklopu Ifo Instituta, u Njemačkoj bi se broj stanova koji nedostaju mogao sa sadašnji 600.000 povećati na 830.000 u 2027. godini.

„Broj novoizgrađenih stanova bi do 2026. mogao pasti za 35 posto u usporedbi s prošlom godinom“, stoji u prognozi Euroconstructa. 2026. godine bi se broj novoizgrađenih stanova u Njemačkoj mogao kretati oko 175.000.

Aktualna njemačka vlada je kao cilj zacrtala broj od 400.000 novih stanova. Stručnjaci za krizu stanogradnje optužuju rastuće cijene, ali i manjak podrške politike.


Ovo su uzroci stagnacije u novogradnji

„Stagnaciju u sektoru stanogradnje prije svega uzrokuje porast cijene građevnog materijala i kamata za stambene kredite, što gradnju praktički čini nemogućim. No ni politika nije do sada osjetno poboljšala okvire za poticaje u stanogradnji“, rekao je Ludwig Dorffmeister iz Ifo instituta.

Dorffmeister je rekao kako drastično smanjeni broj građevnih dozvola „ne sluti ništa dobroga“. Prema studiji Euroconstructa broj novoizgrađenih stanova se na području cijele Europe, s izuzetkom Španjolske i Portugala, smanjuje. Situacija s novogradnjom je od Njemačke gora samo još u Švedskoj.

U Njemačkoj je, posebice u većim gradovima, situacija s nedostatkom stanova kritična, što utječe na drastični porast cijene stanarina, piše Fenix Magazin.

Njemačka tradicionalno slovi kao ‘obećana zemlja’ za hrvatske radnike

Njemačka je tradicionalno percipirana kao omiljena destinacija za brojne hrvatske radnike. Prema podacima Saveznog statističkog ureda u SR Njemačkoj je na dan 31.12.2019. živjelo 414.890 hrvatskih državljana, a ovdje nisu ubrojeni i oni koji imaju dvostruko državljanstvo. Brojke su do danas vjerojatno i puno veće.

S obzirom na novonastale probleme i manjak stambenog prostora, mnogi bi Hrvati mogli odlučiti spakirati kofere i vratiti se u domovinu, iako Hrvatska ima svoj set problema s nekretninama, a uglavnom se odnosi na visoke cijene najma i kupnje.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.