Krišto: Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO savezom

FOTO: FENA/ HAZIM ALJOVIĆ

Ističe da suradnja s NATO-om direktno utiče na modernizaciju institucija i procesa u BiH

BILD.BA | 20. STUDENOG 2023. | 10:15
IZVOR: FENA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas tokom zvanične posjete BiH s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s glavnim tajnikom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

- Suradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta, kroz učešće u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal – izjavila je Krišto.


Ističe da suradnja s NATO-om direktno utiče na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi.

Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integrira u europske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. obrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 milijuna eura.

- Odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za suradnju s NATO-om – izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obaveze s obavezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju suradnja s NATO-om, što se podudara s osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.