Krišto EU dužnosnicima: Ovo je način kako riješiti dugogodišnju nepravdu prema hrvatskom narodu u BiH

FOTO: VIJEĆE MINISTARA

Krišto je rekla da je za stabilizaciju političkih prilika neophodna suradnja i iskren dijalog političkih aktera

BILD.BA | 21. OŽUJKA 2023. | 16:10

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se u Bruxellesu članovima Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) te je zahvalila predsjedatelju AFET-a Davidu McAllisteru i zastupnicima u Europskom parlamentu na podršci, bez koje ne bi bilo ni odluke Europskog vijeća od 15. prosinca 2022. godine kojom je Bosna i Hercegovina ostvarila povijesni korak naprijed dobivanjem statusa države kandidata na putu ka članstvu u EU.

Krišto je istaknula da je BiH u rekordnom roku uspostavila vlast na državnoj razini, što predstavlja pozitivan impuls i najbolji poticaj za ubrzanje potrebnih reformskih procesa.

Navela je da se osim 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije, koji su u fokusu aktivnosti, razmatraju mnogi međunarodni sporazumi o financiranju ključnih infrastrukturnih projekata kao što su Koridor Vc, željeznice, digitalizacija i povećanje energetske sigurnosti kroz spajanje na Južnu plinsku interkonekciju.


"Bosna i Hercegovina je tranzitno područje na tzv. balkanskoj ruti i izuzetno smo zabrinuti zbog reperkusija koje ovo otvoreno pitanje donosi svima nama. Kad su u pitanju migracije prema državama članicama Europske unije, tu se očekuje maksimalna podrška i suradnja s institucijama Europske unije kako bi se ovo delikatno pitanje adresiralo iz perspektive domaćeg i međunarodnog prava te najviših standarda ljudskih prava", dodala je Krišto.

Zadovoljstvo zbog usvajanja proračuna

Navela je da joj je zadovoljstvo da ih mogu izvijestiti kako je upravo prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023., koji će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2023., u skladu s usvojenim proračunom, iznose 1,3 milijarde KM, što je povećanje za 23 posto u odnosu na proračun institucija BiH za 2022.

Krišto je posebno naglasila značaj finaliziranja procesa ograničene ustavne reforme za izbor tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, "gdje je jasno izražena anomalija da hrvatskog člana Predsjedništva BiH bira brojniji konstitutivni narod u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Ispraviti nepravdu prema Hrvatima

"Rješenjem te dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu uklonit ćemo postojeća duboka nezadovoljstva i dodatno osigurati političku stabilnost. Svaki pojedinac mora imati pravo kandidirati se na izborima u našoj zemlji. Isto tako, podjela moći među trima konstitutivnim narodima, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, temeljna je činjenica kojom se jamči mir u multinacionalnoj Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom i brojnim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, posebno odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama", rekla je Krišto.

Na kraju, Krišto je istaknula da će kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH učiniti sve da Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladi svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije. Naglasila je da će na tom zadatku ostati ustrajna i beskompromisna, zbog važnosti ispravnog pozicioniranja BiH u skladu s politikama Europske unije.

Neposredno prije obraćanja AFET-u Krišto se susrela s predsjedateljem McAllisterom, s kojim je razgovarala o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu europskih integracija.

Informirala ga je o procesu uspostave vlasti na svim razinama, čije je okončanje imperativ za neometano funkcioniranje cjelokupnog političkog sustava, kao i mehanizma koordinacije neophodnog za usuglašavanje i prohodnost svih dokumenata esencijalnih za europske integracije.

Suradnjom protiv destabilizacije

Krišto je rekla da je za stabilizaciju političkih prilika neophodna suradnja i iskren dijalog političkih aktera te da blokiranje procesa uspostave vlasti nanosi samo štetu kredibilnosti Bosne i Hercegovine pred našim europskim prijateljima, a isto tako nanosi štetu građanima naše zemlje, koji s pravom očekuju ubrzanje reformskih procesa i europskih integracija.

Naglasila je da politički subjekti u BiH moraju podići razinu političke kulture i uvažavati izborne rezultate, kako bi se kreirao pozitivan politički ambijent te uz kontinuirano implementiranje europskih standarda omogućio brži ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.