Kosovski premijer predlaže model za zaštitu Srba u toj zemlji kakav već ima Hrvatska

FOTO: EPA

Kurti je rekao da teritorijalna autonomija nije prihvatljiva jer bi ona dovela i do segregacije među kosovskim Srbima, ovisno o tome gdje žive

HINA | 3. SVIBNJA 2023. | 10:53

Kosovski premijer Albin Kurti odlučno je odbacio prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i za zaštitu prava srpske manjine predložio model koji koristi Hrvatska. "Nikako se ne slažem s prijedlogom, ja sam nasuprot tome predložio model normalizacije koji Srbija već ima s Republikom Hrvatskom", kazao je Kurti.

"Nema normalizacije i dobrosusjedskih odnosa bez uzajamnog priznanja i bez ozbiljne i poštene zaštite nacionalnih manjina i u tom smislu vjerujem da je model koji koristi Hrvatska, a Srbija ga je prihvatila, primjenjiv i na Kosovu", rekao je Kurti jučernavečer nakon sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je održan u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije. Na sastanku je objema stranama predstavljen prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosovo, o čemu je sporazum potpisan još 2013. godine. Taj nacrt pripremio je tim Srba s Kosova.


Kurti je rekao da teritorijalna autonomija nije prihvatljiva jer bi ona dovela i do segregacije među kosovskim Srbima, ovisno o tome gdje žive. "Neki Srbi ne mogu biti važniji od drugih Srba, želim rješenje za sve Srbe bez obzira gdje na Kosovu žive", rekao je.

Dogovor o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom potpisan je još 2013. godine, a Kurti kaže da je napisan "na amaterski način" i da nije uspio proći test Ustavnog suda Kosova.

"Netko se potrudio da ta zajednica bude jača i od središnje vlade Kosova. Ta zajednica bi se bavila prirodnim bogatstvima, cestama, prometom - znači netko je stvarno želio stvoriti novi teritorijalni entitet na etničkoj osnovi, što je neodrživo", rekao je Kurti.

Govoreći o nedavnim izborima u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali i na koje je izišlo samo 3.4 posto birača, Kurti je rekao da stanje na sjeveru nije normalno, da su ljudi tamo izloženi pritiscima i ucjenama.

Iznio je i podatak da Srpska lista, koja je pod izravnom kontrolom Beograda i koja je po instrukcijama iz Srbije pozvala na bojkot izbora, ima najniži rejting među biračima od kada postoji."Srpska lista ima podršku samo 7 posto birača i čak kad bi i oni izišli, izbori ne bi imali legitimitet, a to znači da su potrebne nove političke stranke i inicijative", rekao je Kurti.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je kosovsku vladu da ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku kaže da dvije strane imaju posve oprečna stajališta o tome.

"Jasno je da Priština ne želi ispuniti svoju obvezu od prije deset godina. Danas smo došli do zida, za njih je to neprihvatljivo i kažu da ne žele novu Republiku Srpsku", rekao je Vučić nakon završetka sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, koji je održan u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.