Koordinacija udruga HVO-a Sarajevo: Ne trebaju nam spomenici koji se grade na lažima i licemjerju!

Prekrajačima povijesti na čelu s Pejićem Brigada ‘Kralj Tvrtko’ ništa ne znači

BILD.BA | 8. LIPNJA 2023. | 11:48

Na mjestu na kojemu se ne dopušta gradnja spomenika stoje tragovi odavanja počasti poginulim braniteljima, Pejićev spomenik čini se nitko ne posjećuje, stoji u priopćenju Koordinacije udruga HVO-a Kantona Sarajevo koje je naslovljeno “Slika odnosa prema sarajevskoj brigadi HVO-a ‘Kralj Tvrtko'”.

-Svi koji žele uistinu sagledati odnos vlasti glavnog grada BiH prema žrtvi koju su za njegovu obranu podnijeli oni koji su ga u ratu branili kao pripadnici Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ trebaju posjetiti ovih dana dvije lokacije, navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da je prva lokacija travnjak pored crkve Presvetog Trojstva u sarajevskom naselju Dolac Malta gdje Udruge HVO-a Županije Sarajevo godinama pokušavaju sagraditi spomenik poginulim pripadnicima Brigade „Kralj Tvrtko“. Druga je spomen ploča podignuta prošle godine na adresi Nedima Filipovića broj 3. , iza čijeg podizanja stoji Marinko Pejić i Grad Sarajevo.


Na prvoj lokaciji ispred crkve i dalje stoje vijenci i svijeće kao podsjetnik na okupljanje bivših pripadnika Brigade, obitelji poginulih i nestalih u povodu 31. obljetnice osnutka Brigade koja je obilježena krajem svibnja.

-Na drugoj pak lokaciji nema nikakvih tragova obilježavanja ovog datuma što potvrđuje tvrdnju koju su iz Koordinacije udruga HVO-a Županije Sarajevo iznijeli u nedavnom Otvorenom pismu gradonačelnici Benjamini Karić da je podignuti spomenik bez suglasnosti Udruga HVO-a spomenik licemjerju, a ne spomenik onima koji su branili glavni grad BiH u odori Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“.

„Spomenik koji je podigao Marinko Pejić koji nije ni bio za vrijeme rata u Sarajevu i iza kojeg je stao Grad Sarajevo, nikomu očito ne znači ništa, navodi se u priopćenju za javnost.

Iz Koordinacije udruga HVO-a Kantona Sarajevo ističu da manja skupina prekrajača povijesti na čelu s Pejićem koja je prošle godine bila na skromnoj svečanosti otkrivanja spomen ploče godinu dana kasnije nije se sjetila niti je obilježila godišnjicu osnutka Brigade jer im ona, za razliku od nas koji smo rat proveli u Sarajevu, braneći ga od srpske agresije u odorama Brigade „Kralj Tvrtko“ , ništa ne znači.

-Izostanak bilo kakvog vidljivog znaka obilježavanja ovog značajnog datuma samo je još jednom potvrdio da nam ne trebaju spomenici koji se grade na lažima i licemjerju već spomenici podignuti u čast istinskim herojima obrane Sarajeva u kojemu mora biti mjesta za obilježja svih koji su ga branili i za njega ginuli, uključujući i 102 pripadnika Brigade HVO „Kralj Tvrtko“ Sarajevo, naglašavaju u Koordinaciji udruga HVO-a Kantona Sarajevo.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.