Konaković se susreo s ukrajinskim veleposlanikom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

FOTO: MVP BIH

Ministar je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada

BILD.BA | 27. SVIBNJA 2023. | 10:22
IZVOR: FENA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se s veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Vasylom Kyrylychem, s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u obje zemlje, kao i mogućnostima suaradnje Bosne i Hercegovine i Ukrajine u narednom razdoblju.

Veleposlanik Kyrylych je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini za iskazanu podršku u borbi Ukrajine protiv ruske agresije, istakavši da je svaki vid podrške od velikog značaja u obrani svoje zemlje i svog naroda.

Izrazio je nadu da će se ova podrška nastaviti i ojačati u narednom razdoblju. Informirao je ministra Konakovića procesu obnove Ukrajine koji se odvija uz podršku EU i strateških partnera Ukrajine. S tim u vezi, sugerirao je da se u proces obnove uključe i kompanije iz BiH, te obavijestio da će se 23. lipnja o.g. u Londonu održati “Konferencija za obnovu Ukrajine” na kojoj bi predstavnici bh. kompanija mogli uzeti učešće.


Veleposlanik je informirao i o planiranom održavanju 3. summita “Krimska platforma” 23. kolovoza 2023. godine za koji će, kako je rekao, poziv biti upućen bh. dužnosnicima.

Ministar Konaković je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada, i gdje se brane ljudske civilizacijske vrijednosti a ne samo teritorij.

Rekao je da Bosna i Hercegovina svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu s preuzetim obvezama na putu ka EU, i podržala je odluke Vijeća EU po pitanju Ukrajine.

Konaković je podsjetio da je Vijeće ministara BiH, kao vid pomoći i solidarnosti, uputilo humanitarnu pomoć u iznosu od 300.000 KM narodu Ukrajine nakon agresije Rusije.

Istakao je da će Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti pružati podršku Ukrajini.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije prestati, kako bi se sadašnja kriza mogla riješila mirnim i diplomatskim putem.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Ukrajine budući da su posljednji put održane 2019. godine, suradnji u području ekonomije, ugovorima koji su fazi usuglašavanja (readmisija, turizam, obrazovanje i znanost), kao i suradnji sveučilišta, priopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.