Konaković satak vremena razgovarao s Blinkenom, ovo su glavne teme sa sastančića

On kaže da je i ovaj skup korišten kako bi se uradile velike stvari za BiH i njenu diplomaciju koja se sad, kako ističe Konaković, snažno reafirmira

BILD.BA | 8. LIPNJA 2023. | 21:49

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, ali i rezultatima bilateralnih razgovora koje je imao u glavnom gradu Saudijske Arabije.

- BiH je i ovdje pokazala svoju punu opredijeljenost da unutar globalne koalicije nastavi borbu protiv svih oblika terorizma. Predstavili smo konkretne rezultate našeg rada i sve ono što se u BiH događa po ovom pitanju, izjavio je Konaković za Fenu.

Dodaje kako je na najbolji način iskorištena prilika da se razgovara s domaćinima konferencije, a to su američki državni tajnik Antony Blinken i saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud, kao i brojnim drugim visokopozicioniranim dužnosnicima iz najuticajnijih država svijeta.


- Sjedio sam do tajnika Blinkena i ministra Faisala i u nekih sat vremena ugodnog razgovora razmijenili smo informacije koje su za nas jako bitne. Važno nam je da te informacije dolaze na prave adrese i budu interpretirane na pravi način. Još jednom smo dobili potvrdu da su Sjedinjene Države posvećene procesima u BiH i da su naš ključni međunarodni partner, da znaju šta se događa u BiH i da čvrsto stoje uz suverenitet BiH i njen europski i evroatlantski put, istakao je šef bh. diplomacije.

On kaže da je i ovaj skup korišten kako bi se uradile velike stvari za BiH i njenu diplomaciju koja se sad, kako ističe Konaković, snažno reafirmira i nadoknađuje neke propuste iz prethodnog razdoblja.

- Primjećujem jedan ogroman prostor u kojem BiH nije bilo, a onda su taj prostor popunjavali neki drugi koji baš i ne vole BiH onoliko koliko mi je volimo. Dolazak na ovakve događaje postaje naša standardna rutina i zaista se trudimo zadržati BiH u fokusu na međunarodnoj sceni, tamo gdje joj je i mjesto, ističe on.

Govoreći o razgovoru s tajnikom Blinkenom, Konaković kaže da je on do detalja upoznat o svemu što se u BiH događa kada je u pitanju globalna borba protiv terorizma i mjerama koje poduzimamo kako bi spriječili sve oblike terorizma i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a. .

- Tu ima i konkretnih rezultata i sa zadovoljstvom mogu kazati da mi od 2015. godine nismo imali zabilježen odlazak naših državljana na stranu ratišta, što potvrđuje da su neke stvari rađene korektno i konkretno u granicama naših mogućnosti. Naravno, impresivno je koliko SAD prate i sve druge procese u BiH. Vidi se to i po tvitovima, reakcijama tajnika Blinkena na neke događaje u BiH. Ohrabruje činjenicu da je Amerika ponovo u tolikoj mjeri posvećena BiH, uz sve probleme koje kao najveća svjetska sila ima, kaže ministar Konaković.

Već za posljednji tjedan ministar vanjskih poslova BiH najavljuje niz novih diplomatskih aktivnosti.

- Putujemo u London, gdje imamo niz važnih razgovora. Potom idemo u Berlin, gdje nas 16. lipnja očekuje službeni susret s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbockom, a nakon te posjete slijedi i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Već 22. lipnja u službenoj posjeti Sloveniji, gdje će mi biti domaćin kolegica Tanja Fajon. Dakle, to je nastavak jednog dinamičnog procesa u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji smo nametnuli i reafirmirali BiH na međunarodnoj sceni. Sretan sam što se rezultati tog rada već vide, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u razgovoru za Fenu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.