Koliko mjeseci u BiH trebate raditi da kupite solidan polovan autić

FOTO: UNSPLASH

Ovo su poprilični znakovi naše platežne (ne)moći

BILD.BA | 24. VELJAČE 2024. | 18:11

Najslikovitija usporedba prosječnih zarada i njihove “moći” usporedba je vremena potrebnog za kupovinu nečega vrijednog.

PortalNova.rsusporedio je prosječne plaće i prosječne cijene polovnih automobila u zemljama u regiji kako bi došao dopodatka koliko u kojoj zemlji, ako zarađujete prosječnu plaću, treba raditi kako bi zaradili za prosječan polovan automobil. Naravno, podrazumjeva se kako prosječnu plaće nećete trošiti nego samo štedjeti za automobil.

Prosječna plaća u Srbiji u listopadu je bila oko 86.000 dinara ili približno 730 eura. Prema podacima web stranice Polovni automobili, iz rujna prošle godine, prosječna cijena putničkog automobila starosti do 20 godina iznosila je oko 10.000 eura.


Jednostavnom računicom dolazi se do podatka kako građanin Srbije koji radi za prosječnu plaću, za ovakav automobil mora raditi 14 mjeseci.

U Crnoj Gori prosječna plaća je nešto veća, 800 eura. To znači kako će Crnogorac, koji sve što zaradi odvaja za automobil, vozilo od 10.000 eura moći priuštiti za 13 mjeseci.

U Hrvatskoj je prosječna plaća skoro 1.200 eura, pa će građanima Republike Hrvatske s prosječnopm zaradom za automobil od 10.000 eura trebati raditi 9 mjeseci. Zaposlenima u Mađarskoj, s prosječnom plaćom od oko 1.010 eura, trebat će 10 mjeseci, a Rumunjima s prosječnom plaćom od 944 eura 11 mjeseci. U Sloveniji je prosječna plaća 1.435 eura, pa je jasno kako od svih zemalja koje su nam blizu, jedan prosečan Slovenac treba raditi najmanje kako bi sebi kupio automobil do 10.000 eura – sedam mjeseci.

A nama u Bosni i Hercegovini? Za automobil od 10.000 eura i s prosječnom plaćom od 655 eura trebamo raditi skoro 16 mjeseci – godinu i četiri mjeseca. Ili slikovitije, više nego duplo duže nego u Sloveniji.

Ako za usporedbu uzmemo drastično povoljniji automobil, od 4.500 eura, poredak bi bio: radnik u Srbiji radio bi za njega sedam mjeseci, u Crnoj Gori za pola godine, a u Hrvatskoj četiri mjeseca, Mađarskoj četiri i pol mjeseca, Rumunjskoj i Bugarskoj po pet, a U BiH je za ovaj automobil potrebno je skoro sedam plaća, prenosi Nova.rs.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.