Kako Hrvati u BiH trebaju gledati na ono što se prije 30 godina dogodilo u Ahmićima?

FOTO: FOTOGRAFIJA DŽAMIJE RAZRUŠENE U AHMIĆIMA

Jedino je to put da se legitimno može propitivati i zločin onog drugog

IVAN CRNJAC | 17. TRAVNJA 2023. | 20:36

Hrvati u BiH se prvenstveno zbog sebe trebaju suočiti s činjenicom da se u Ahmićima dogodio stravičan zločin. Počinili su ga pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane. Hrvati u BiH su ti koji trebaju reći: Nije se dogodilo u naše ime.

HVO je, kao vojska koja je djelovala u BiH, imao puno sjajnih momenata. Ti sjajni momenti su se oslikavali u, primjerice, obrani Mostara od JNA agresije. Tada je HVO-u povjerena obrana toga grada od samog državnog vrha! To je argument koji nikada ne treba zaboravljati u bilo kojoj raspravi. Kao ni druge akcije u kojima je HVO praktično spriječio nove Srebrenice nad Bošnjacima...

Odnos javnosti i medija po pitanju zločina u Ahmićima nema nikakve veze s odnosom iste te javnosti i tih medija po pitanju zločna u Trusini... Ili Grabovici. Dusini, Buhinim kućama...


Hrvati u BiH imaju svako pravo na to da pričaju o onom što im se dogodilo i što su doživjeli. Nitko ne može zabraniti da se zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH svakodnevno guraju u prvi plan te da se za njih traži odgovornost i izvršitelja i nalogodavaca. Međutim, to istovremeno ne znači da Hrvati u BiH ne mogu i ne moraju biti svjesni onoga što je netko počinio u Ahmićima u njihovo ime.

Svaki narod u povijesti naroda i država na svijetu nikada nije imao problem priznati ono što se nekom dogodilo od njegove vojske i u njegovo ime. To se može uraditi dostojanstveno bez da se prijeđe u često viđeni autošovinizam. Ne treba govoriti samo o vlastitim greškama niti se samo njima baviti. Mnogi pojedinci u BiH to rade. To je njihova stvar i njihova greška. Međutim, o vlastitim zločinima je potrebno pričati.

Ne u naše ime

Hrvati mogu vrlo dostojanstveno priznati što se u Ahmićima dogodilo. I reći: Ne u naše ime! Nismo se za to borili! Nismo to željeli! Nismo agresori u vlastitoj zemlji. Branili smo vlastite kuće, dvorišta, obitelji. Nismo ušli u HVO da bi nešto osvajali, nekoga progonili. Bili smo dio te vojske jer smo htjeli sačuvati sebe i svoje.

Hrvate u BiH ne treba zanimati kako neke nevladine organizacije u Hrvatskoj gledaju na Ahmiće. To je sporedno. Hrvatski argument u BiH ne može i ne smije biti: "Jesu Ahmići, ali....". Svaki argument koji se nastavlja s "ali" je kriv argument i opravdanje svega onoga prije tog "ali".

Hrvati u BiH se trebaju pobrinuti oko svojih zločina, osuditi iste, biti ih svjesni, pa i kolektivno se pokajati. Jedino je to put da se legitimno može propitivati i zločin onog drugog. Jedino je to put da se mogu postavljati pitanja o zločinima počinjenima nad nama. Nije li nam, uostalom, prst sudbine, sam bog, svemir, ili tko god već u što vjeruje, to već sam pokazao činjenicom da se Trusina i Ahmići obilježavaju isti dan?!

Ovih dana sam razgovarao s više pripadnika HVO-a. Puno njih mi kaže kako Ahmići baš i nisu toliki zločin jer se, eto, Trusina dogodila nekoliko sati ranije.

Kažu kako su Ahmići svojevrsni odgovor na Trusinu. Ako uzmemo da to i je tako, opet ne mijenja na stvari. HVO je počinio zločin u Ahmićima bez obzira na to što je točno bio inicijalni motiv počiniteljima tog zločina.

To treba biti spreman priznati, sagledati i biti svjestan toga jer je jedino to moralno, etički pa i vjerski ispravno.

Vječna opsjednustost ratom

Očekivati od druge strane priznanje vlastitih zločina, a ne biti spreman priznati svoje je put vječne opsjednutosti ratom, prošlošću i zarobljenosti u kružni tok iz kojeg izlaza nema.

Priznanje vlastitih zločina je višestruko korisno i iz moralne perspektive, legitimiranja činjenice da propitujete zločine počinjene nad vašim narodom, a na koncu konca i puke političke koristi.

Nečinjenje toga u situaciji gdje doslovno svi koje to zanima vide što se dogodilo može prouzročiti samo nečistu savjest, politički vas degradirati i onemogućiti bilo kakav kolektivni napredak.

Na kraju krajeva, sve je, ipak, na nama samima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.